Absynt wrapped alebo Aký bol náš absyntovský rok 2022

Absynt wrapped alebo Aký bol náš absyntovský rok 2022

O knihách sa dá hovoriť aj v číslach. A nie, nebojte sa, v tomto blogu vás nečaká žiadna ťažká matematika. Iba pár zaujímavých čísiel z nášho vydavateľského života!

Tým najzásadnejším je číslo 20 – toľko nových príbehov a reportáží sme vám v roku 2022 priniesli. Mysleli sme si, že ich bude viac, no inflácia a s ňou spojené zdražovanie mali negatívny vplyv aj na knižný trh, a tak sme museli spraviť rozhodnutie niektoré tituly presunúť na budúci rok. To však neznamená, že by ste nemali čo čítať! To teda vôbec nie.

Pripravili sme pre vás 6487 strán nadupaných príbehov. Väčšinu z nich sme „zabalili“ do obľúbeného paperbacku, ktorý akosi k absyntovkám patrí. Avšak 3 knihy vyšli v tvrdej väzbe. Prvou z nich je kniha Ostrov kľúč poľskej novinárky Małgorzaty Szejnert, ktorú sme vydali v našej „zelenej“ historickej edícii. Druhou je grafický román Úraz ilustrátora Mikaela Rossa a treťou divoká jazyková cesta Babylon polyglota Gastona Dorrena.

A ktorých 17 kníh sme vydali v mäkkej väzbe?

Samozrejme, knihy z edície Prekliati reportéri! Tá sa zásadne rozrástla najmä na českom trhu. V češtine vyšla reportáž Katarzyny Boni o utopistickom meste Auroville, ale aj útla knihu Wojciecha Tochmana Kokrhání kohoutů, pláč psů. Českého prekladu sa dočkal aj Kníhkupec z Kábulu od obľúbenej Åsne Seierstad či čečenská reportáž Kamenné věže poľského reportéra Wojciecha Jagielskeho. Na konci roka českú edíciu obohatili švédsky škandalózny me too príbeh Matildy Voss Gustavsson s názvom Klub a citlivá reportážna správa o fungovaní ľudskej pamäte Vojenka poľskej reportérky Magdaleny Grzebalkowskej.

Slovenská „prekliata“ edícia sa dočkala prírastkov až v závere roka a to rovno dvoma reportérkami. Ukrajinská reportérka Olesja Jaremčuk vás v knihe Naši iní pozýva objavovať ukrajinskú rozmanitosť a poľská spisovateľka Weronika Gogoľa zasa objavuje Slovensko v jej osobnom príbehu Ufo nad Bratislavou.

V roku 2022 sme tiež pokračovali vo vydávaní slovenských autorov. Marek Hudec vo knihe Uzol vyrozprával medzivojnový príbeh Nových Zámkov a jeho kniha Uzol si vás okamžite získala.

Priniesli sme aj knihy, ktorých autorov a autorky poznáte. Poličku ste si mohli doplniť o sugestívnu esej Chimamandy Ngozi Adichie Pár poznámok o smútku, o knihu poľskej autorky Katarzyny Surmiak- Domańskej, ktorá sa rozhodla preskúmať život jedného z najvýznamnejších režisérov dejín svetovej kinematografie Krzysztofa Kieślowského, a poľský reportér Witold Szabłowski vám svojím nezameniteľným štýlom prezradil, Čo sa varí v Kremli.

V roku 2022 sa do absyntovskej rodiny dostal aj kultový vesmírny príbeh Toma Wolfeho Správna posádka i výnimočná analýza rasizmu Isabel Wilkerson Kasta nesúca podtitul Korene našej nespokojnosti.

Samozrejme, nezabudli sme ani na mladších čitateľov a čitateľky. Na jar sme predstavili denník spisovateľa, aktivistu a autistu Daru McAnultyho Divoký rok, ktorý sme vydali v našej edícii Mladý Absynt. Túto edíciu v priebehu roka doplnil dobrodružný príbeh Doroty Kassjanowicz Ahoj, vlky! a drsné rozprávanie britskej transrodovej spisovateľky Juno Dawson s názvom Čistá.

Príbeh, ktorý ste si v minulom roku najviac obľúbili, a ktorý sa stal našim najpredávanejším titulom vydaným v roku 2022, bol ten zo Slovenska – presnejšie z Nových Zámkov. Uzol slovenského spisovateľa Mareka Hudeca za dostal na prvé miesto a za ním v tesnom závese nasledovali knihy Kasta a Ufo nad Bratislavou.

A ktoré absyntovky patrili medzi vaše najobľúbenejšie a v roku 2022 sa ich predalo najviac? Najpredávanejšou knihou bola kniha ruského novinára Michaila Zygara Všetci mocní Kremľa, na druhom mieste bol príbeh Najbohatšieho muža všetkých čias z pera Grega Steinmetza a tretie miesto si vybicklovala Clementine Beauvais a jej Jaternice tiahnu na Paríž.

Aj tento rok sme boli zvedaví, ktorá z vlaňajších kníh vás zasiahla najviac. Anketa na našich sociálnych sieťach hovorí jasne: Absyntovkou roka 2022 je podľa vás kniha Kasta od americkej novinárky, držiteľky Pulitzerovej ceny, Isabel Wilkerson! Druhý najvyšší počet hlasov získala reportáž Kníhkupec z Kábulu obľúbenej nórskej reportérky Åsne Seierstad, ktorá v roku 2022 vyšla v českej edícii Prokletí reportéři.

S číslami a pikoškami ešte nekončíme!

V roku 2022 medzi absyntovkami letela žltá farba, ale aj zelená a červená. Prepáč milý Pantone Color Institute, váš fialový odtieň Very Peri sa u nás veľmi neuchytil. Uvidíme, ako to dopadne tento rok s Viva Magenta!

Počas roka sme organizovali 4 online stretnutia s autorkami a autormi a spoluorganizovali sme 25 diskusií, z toho 12 v rámci nášho festivalu Reportéri v prvej línii. Navyše sme zorganizovali 4 webináre pre zamestnancov a zamestnankyne knižníc a kníhkupectiev.

Objavili sme sa na 7 festivaloch – na Pohode, Jednom svete, Žilinskom literárnom festivale, BRAKu, Bibliotéke, Světe knihy aj škandinávskom festivale Dny Severu. Najrýchlejšie (a najprekvapivejšie) ste nás vypredali na Světe knihy v Prahe!

Pribudla nám 1 sociálna sieť (áno, áno, sme na TikToku!), v zdraví sme prežili 1 redizajn webu (vďaka, Mojmír!) a po prvý raz náš autor získal Anasoft literu – Cenu čitateľov a čitateliek totiž získal Lukáš Onderčanin a jeho dokumentárny román Utópia v Leninovej záhrade.

Nebudeme vám klamať, nebol to práve rok, ktorý by sme nazvali oddychovým či ľahkým. Dosvedčuje to aj fakt, že sme počas neho vypili približne 1500 káv a to nepočítame tie, ktoré sme si usrkávali v pohodlí domova.

V úvode sme spomínali knihy, ktoré sme museli presunúť na budúci rok. Takým titulom je Internát ukrajinského spisovateľa Serhija Žadana či grafický román Dom španielskeho autora Paca Rocu. Tešiť sa však môžete na omnoho viac knižných prírastkov. Aký bude edičný plán s číslom 2023 sa dozviete už čoskoro.

Ďakujeme vám za podporu a tešíme sa na ďalší spoločný rok!