• Predpredaj
  • -15%

Čo sa varí v Kremli

Ako vybudovať impérium nožom, naberačkou, vidličkou

Tlačená verzia

Predpredaj

Odosielame 5. októbra

Poštovné zdarma od 39€

s DPH 15,22 € 17,90 €
- +
PrekladateľKarol Chmel
Rok vydania 2022
Počet strán 412
Jazyk Slovenčina
Väzba mäkká
ISBN 978-80-8203-380-2
Kategória

Mimo edície

Poľský novinár a reportér, jeden z najvýraznejších predstaviteľov mladšej generácie poľskej školy reportáže.
Vyštudoval žurnalistiku a politológiu na Varšavskej univerzite. Medzi jeho osudové témy patrí najmä Turecko, kde študoval a istý čas aj žil, ako aj osudy strednej a východnej Európy po páde totalitných režimov.

V roku 2008 sa stal laureátom ceny Melchior v kategórii Inšpirácia roka za „nadviazanie na najlepšiu školu reportáže, zobrazenie neznámeho Turecka, pravdivý dokument, skromný, ale poetický jazyk“. Vrah z mesta marhúľ (Absynt 2017) je súborom reportáží o súčasnom Turecku, ktoré Witold Szabłowski priebežne publikoval v reportérskej prílohe denníka Gazeta Wyborcza s názvom Duży Format. Za túto knihu si vyslúžil nomináciu na najprestížnejšiu poľskú literárnu cenu Nike. Na obyčajných ľuďoch a ich príbehoch v nej ukazuje schizofrenickú povahu rozpolteného Turecka. V roku 2014 vydal knihu Tancujúce medvede (Absynt 2017). História tancujúcich cirkusových medveďov je presnou metaforou dvadsiatich piatich rokov od pádu komunizmu v strednej Európe. Knižka vyšla s veľkým úspechom v USA v prestížnom vydavateľstve Penguin, čo Szabłowskému otvorilo dvere do Spojených štátov. Knižka Ako nakŕmiť diktátora vyšla v roku 2019 naraz v poľskom origináli i v anglickom preklade vydavateľstva Penguin. V roku 2020 vydal jej voľné pokračovanie Čo sa varí v Kremli, v tejto reportážno-kulinárskej knihe sa venuje dejinám a kuchyni Ruska a Sovietskeho zväzu.

Prečo s posledným ruským cárom Mikulášom II. zastrelili aj jeho kuchára? Čo sa varilo prvým likvidátorom černobyľskej katastrofy? A kto dal Gagarinovi pred odletom do kozmu vypiť pohár mlieka? Spoznajte Rusko cez kuchynské dvere vo vynikajúcej kulinárskej reportáži Witolda Szabłowského!

Po úspešnej knihe Ako nakŕmiť diktátora prichádza poľský reportér Witold Szabłowski s jej voľným pokračovaním. Tentoraz vo svojej kulinársko-reportážnej knihe nazerá pod pokrievku Ruska a bývalého Sovietskeho zväzu.

Szabłowského kniha Čo sa varí v Kremli vám prezradí, čo jedával Stalin na svojej tajnej dači neďaleko Moskvy, čo sa pieklo v peciach obliehaného Leningradu či aké bolo prvé jedlo vodcov Ruska, Ukrajiny a Bieloruska po rozpade ZSSR. Szabłowski nám však ponúka aj niekoľko „receptov“ z obdobia veľkého ukrajinského hladomoru a v špeciálnom predslove k slovenskému vydaniu nás pozýva „do kuchyne“ v obliehanej mariupoľskej fabrike Azovstaľ.

Spoznajte Rusko, krajinu, ktorá buduje svoju moc nožom, naberačkou, vidličkou a... hladom. Asi nie je náhoda, že v krajine, v ktorej sú ľudia zo všetkého najviac kŕmení propagandou, je prezidentom a neobmedzeným diktátorom práve vnuk kuchára – Vladimir Putin.

Kniha Witolda Szabłowského Čo sa varí v Kremli vychádza v preklade Karola Chmela.

Súvisiace produkty