Filmy a seriály s príchuťou Absyntu

Filmy a seriály s príchuťou Absyntu


Hoci vrchol filmovej sezóny, udeľovanie najprestížnejších faciek filmových cien Oscar, máme už za sebou, my (okrem kníh) žijeme kinematografiou rovnako intenzívne aj naďalej. A vždy nás veľmi teší, keď môžeme vidieť, ako knihy, ktoré vydávame, ožívajú aj v obrazoch a zvukoch. Hoci nie všetky adaptácie kníh sa spravidla vydaria, o tom tento blog nebude. Bude o čistej radosti z pohyblivých obrázkov, o filmoch, ktoré môžu byť pre vás zdrojom objavovania silných príbehov, či o snímkach, ktoré, naopak, pretavili vašu čitateľskú fantáziu do reality. Vyberte si sami!

Viac ako desiatku titulov, ktoré sme vybrali, nemôžeme otvoriť nikým iným, než Ryszardom Kapuścińským. Španielsky režisér Raul de la Fuente, fascinovaný jeho kultovou reportážou o angolskej občianskej vojne zo začiatku 70. rokov Ďalší deň života, natočil rovnomenné filmové dielo, ktorým sa mu podarilo prekročiť rámec klasickej adaptácie. Kapuścińského angolský príbeh je vyrozprávaný prostredníctvom animovaných rekonštrukcií jeho zážitkov počas vojny a reálnymi výpoveďami tých, s ktorými sa v tom období stretol a pracoval.

Na rovnakom kontinente, len pár rokov predtým, sa v Nigérii odohrával rovnako bolestivý občiansky konflikt. Adaptácia bestselleru Polovica žltého slnka od Chimamandy Ngozi Adichie zachytáva príbeh dvoch sestier počas biafranskej vojny v 60. rokoch. Zatiaľ čo román je rozprávaný z viacerých perspektív a slobodne skáče v čase, film sa vydal lineárnou cestou a sústredí sa hlavne na vzťah Olanny a Odenigba. Snímka bola v čase svojho uvedenia v Nigérii zakázaná. Cenzori sa obávali, že môže podnecovať k násiliu.

Najsurovejší obraz vojny priniesol Michael Herr vo vojnovej reportáži Depeše. Chaos, bolesť, vraždiace besnenie, obrovský strach tlmený silnými drogami, rozsypaná ľudská psychika i nočné mory, ktoré sa odohrávajú v bdelom stave. To všetko bolo inšpiráciou pre dva legendárne hollywoodske trháky - Apokalypsu Francisa Forda Coppolu a Olovenú vestu Stanleyho Kubricka.

Knihy ale nemusia inšpirovať len filmy! Môže to byť aj presne naopak, ako to bolo v prípade poľského reportéra Witolda Szabłowského. Absyntovka Ako nakŕmiť diktátora, ktorá nás preniesla z bojiska do kuchyne najväčších tyranov 20. storočia, bola inšpirovaná dokumentárnym filmom Ako sa varia dejiny od slovenského režiséra Petra Kerekesa. Šesť vojen, desať receptov a pestrá mozaika ľudských osudov s poriadnou dávkou čierneho humoru. Presne taká je „diktátorská“ dupľa, ktorou si môžete ulahodiť rovnako dobre, ako s knihou Witolda Szabłowského.

22. júla 2011 Anders Breivik odpálil bombu v aute pred sídlom vlády v Osle, pričom zabil osem ľudí a desiatky ďalších zranil. Potom sa odviezol na ostrov Utoya, kde spustil paľbu na letný tábor mládežníckeho krídla sociálnodemokratickej strany. Príbeh tejto tragédie a jej následky zachytila Åsne Seierstad v reportáži Jeden z nás. Príbeh o Nórsku , ktorá sa stala predlohou netflixovského snímku 22 july. Ten obratne kombinuje ľudskú drámu s politikou, pričom kladie dôraz na smútok a hnev trúchliacich, duševnú rehabilitáciu tých, ktorí prežili, a na šok celej krajiny z nečinnosti bezpečnostných zložiek.

Mimochodom, režisér filmu 22 july Paul Greengrass sa vo svojej kariére venoval aj traumám iných krajín. Vo filme Bloody Sunday vyrozprával príbeh víkendu v jednom severoírskom mestečku, v ktorom britskí vojaci zabili trinásť neozbrojených účastníkov protestného sprievodu za občianske práva. Spolu s oscarovkou Belfasta viac ako 600 stranovou absyntovkou Nič nehovor tvoria až encyklopedický obraz tridsaťročného občianskeho konfliktu v Severnom Írsku.

Odkrývanie temnej minulosti nie je cudzie ani režisérovi Martinovi Šulíkovi. Námet na tragikomickú roadmovie Tlmočník, ktorá poukazuje na fašizmom poznačené dejiny Slovenska, vznikol pri jeho ceste z Prahy, keď počúval čítanie z knihy Smrť v bunkri.

Ťažké životné príbehy sa nemusia odohrávať len na pozadí vojnových konfliktov a nepokojov. Finančná kríza z roku 2008 vyhnala ľudí na ulicu a svoje domy tak vymenili za dodávky, cestovné prívesy či obyčajné staré sedany. Chtiac-nechtiac sa tak vydali na nikdy nekončiacu cestu, ktorú fenomenálne zmapovala Jessica Bruder v knihe Země Nomádu. A látku rovnako dobre zadaptovala Chloe Zhao v rovnomennej, cenami ovenčenej snímke, ktorá sa opiera o nádherné kompozície nekonečnej krajiny a autentické (ne)herecké výkony reálnych nomádov. Film obnažuje skutočnú hodnotu života a ponúka hlboký pohľad na to, aký krehký môže byť americký sen.

Reportážny román Chladnokrvne o štvornásobnej vražde v Kansase, ktorý sa dodnes radí medzi svetovú klasiku non-fiction, sa rovnako nezaobišiel bez svojho filmového brata. Teda rovno dvoch. My ale odporúčame adaptáciu Richarda Brooksa z roku 1967. Hutná noirová atmosféra a dôkladne spracovaná psychologická rovina postáv z nej robí číslo 1.

Nielen na striebornom plátne, ale aj na malých obrazovkách v našich obývačkách sme mohli sledovať veľké veci. O úspešnej minisérii Chernobyl z dielne HBO inšpirovanej knihou Černobyľská modlitba ste už určite počuli, a rovnako aj o seriáli Patrick Melrose založenom na sérii románov britského prozaika Edwarda St. Aubyna, z ktorej štvrtý diel Materské mlieko práve vyšiel. Možno ste však nepočuli o adaptácii „stopercentky“ Kráľ od Szczepana Twardocha, ktorá zostala trochu ukrytá pred zrakmi širokej verejnosti. Kráľovi Varšavy nechýbajú vyšperkované dobové kulisy, násilie a ostrý jazyk. Niektoré dialógy napísal dokonca sám Szczepan Twardoch, vďaka čomu si miniséria zachovala charakter, autentickosť a vernosť originálu.


Keď už sme pri televízii, nemôžeme nespomenúť dokument Fantastic Fungi, ktorý pozýva do úžasného sveta húb. Práve teraz môžeme do hĺbky pochopiť ich životne dôležitú úlohu v cykle života a smrti, rozkladu a regenerácie v prírode. Povinnosť pre všetkých milovníkov prírody či fanúšikov Roberta Macfarlana a jeho Podzemia.

Na záver nám zostáva už len spomenúť to, čo nás čaká! Koncom roka, v rukách režisérskej legendy Martina Scorseseho, rozkvitnú Vrahovia mesiaca kvetov a nebudú pri tom chýbať zvučné mená ako Leonardo DiCaprio či Roberto De Niro. Priamo do Hollywoodu poputujú aj „hladní Diktátori“ Witolda Szabłowského, ktorých pripraví produkčná spoločnosť herca Channinga Tatuma. V júni padne prvá klapka adaptácie špionážneho trileru Sympatizant, v ktorej Robert Downey Jr. stvárni hneď niekoľko antagonistov a v rovnakom mesiaci možno do vašich poličiek padne aj nová absyntovka - Kieślowski v detaile. Výnimočná biografia, skvelá reportáž a zároveň pútavý román nielen o slávnom režisérovi, ale aj o zmenách, ktorými si prešla Stredná Európa na prahu nového tisícročia. Chuť na ňu si môžete spraviť maratónom s kultovým Dekalógom alebo legendárnym filmom Dvojaký život Veroniky.