​Cestovateľské dobrodružstvá s knihami i vďaka knihám

​Cestovateľské dobrodružstvá s knihami i vďaka knihám


Blíži sa leto a s ním aj objavovanie nových krajín, nevšedné expedície či cesty do neznáma. My v Absynte máme radi, keď môžeme spoznávať nové miesta prostredníctvom príbehov, ktoré sa môžu stať inšpiráciou pre budúce potulky. A to je niečo, nad čím sme uvažovali už pri dizajne našich kníh - sú ľahké a zmestia sa vám do vrecka či do batohu práve preto, aby ste si ich mohli vziať kamkoľvek na svete. Vybrali sme niekoľko zaujímavých tipov na letné čítanie, ktoré môžu byť inšpiráciou i spoločnosťou pri vašich letných dobrodružstvách.

Pre tých, ktorí sa v lete chystajú spoznávať zákutia Paríža

Voilà, Paríž volá! S našimi Jaternicami zažijete dobrodružnú jazdu (na bicykloch!) do srdca európskej metropoly lásky, kde budú hrdinky príbehu hľadať najmä lásku k samým sebe. A hoci cesta je cieľ, po nekonečnej výprave si vo vysnívanom Paríži vychutnávajú všetky jeho príchute. Ak vás však povrchné pozlátko mesta neláka, skúste to v Podzemí. Práve pod povrchom Paríža sa totiž ukrývajú odpovede na mnohé fascinujúce otázky. Ako vzniklo takmer 200 kilometrov chodieb, ktoré pretkávajú celý podzemný priestor Paríža? A ako najväčší podzemný cintorín kostí môže byť rodiskom najlepších ilegálnych parties?

Pre tých, ktorí sa chcú schladiť

Ak máte plné zuby horúčav, skúste sa s našimi knihami zatúlať na chladný sever. Andri Snær Magnason vás vo svojom intímnom príbehu zoznámi s krásou islandskej krajiny, ktorej budúcnosť je v ohrození. Rozsiahla pustina, modré hory, topiace sa ľadovce a hlboké myšlienky, ktoré vás budú v mysli sprevádzať dlho po skončení (knižnej) cesty. Ilona Wiśniewska vás zas vo svojej mrazivej reportáži Biele vezme do najsevernejšieho ľudského sídla na svete. Nórske Špicbergy sú miestom, ktoré pôsobí ako z inej planéty - deň tam trvá pol roka a všetko je biele. Obloha, zem i voda. Ak vás zaujímajú skôr neobývané miesta, preskúmajte príbeh Expedície na severný pól z roku 1897. Zapátrajte spoločne s autorkou Beou Uusmou, ktorá vás prevedie cez archívne materiály a fotografie dovedie až k samotnej pravde o osude tejto výpravy.

Pre tých, ktorí chcú objavovať zabudnuté svety

Radšej neplánujete a túlate sa krajinami bez cieľa či bez mapy? Tak pre vás bude Andrzej Stasiuk ideálnym parťákom na cesty. Cestou do Babadagu vás vezme do najzabudnutejších miest v strednej a východnej Európe - do zapadnutých krčiem uprostred ničoho cez deltu Dunaja a ospalé maďarské dedinky či odľahlé benzínky až po stáda kráv a kôz na rumunskom vidieku. A hoci je Babadag od nás vzdialený len 15 hodín autom, cestou zažijete, ako pomaly dokáže čas plynúť v krajinách, ktorými budete prechádzať. Martin Pollack vás zas pozýva na putovanie po stratenom svete - do Haliča, ktorý zmizol z máp i pamäte. S jeho historicko-cestopisným bedekrom objavíte miesta, kde sa miešajú rôzne etniká a jazyky, no ukrývajú nesmierne kultúrne bohatstvo. Zatúlate sa do zabudnutých krajín s nami?

Pre tých, ktorí plánujú výlet do Ameriky

Najlepší spoločník na cestu naprieč Amerikou? Jednoznačne John Steinbeck, ktorý ju na začiatku šesťdesiatych rokov precestoval z východu na západ, a to vo svojom obytnom aute. Vďaka Potulkám s Charleym spoznáte rozsiahle Spojené štáty tak ako nikdy predtým - na cestách stretnete zaujímavých ľudí, okúsite nespútanú prírodu a zažijete naozaj všeličo. O niekoľko desiatok rokov neskôr je realita “amerického sna” rovnako divoká. Americká novinárka Jessica Bruder v Zemi nomádů opisuje novodobý fenomén kočovníkov, ktorí žijú vo svojich karavanoch a na cestách hľadajú spôsoby, akými si privyrobiť. Neostávajú na jednom mieste, posúvajú sa ďalej krajinou, pretože ich domov je prakticky všade navôkol.

Pre tých, ktorí chcú spoznať Slovensku z novej perspektívy

Pod lampou je najväčšia tma. Slovenský reportér Andrej Bán však Slovensko pozná skrz na skrz, z východu na západ, od Čiernej nad Tisou až po Bratislavu. Tridsať rokov cestoval po slovenských dedinkách a mestečkách, rozprával sa s ľuďmi a zbieral ich životné príbehy, ktoré nespadajú pod obzor všeobecnej pozornosti. Po rokoch vnímavej práce pretavil svoje cesty do intímneho svedectva, kde pozoruhodným spôsobom dopĺňa chýbajúci obraz o našej krajine. Slon na Zemplíne je pestrou zmesou zabudnutých príbehov, fotografií i našej novodobej histórie. A možno aj vy sami zistíte, že na východe predsa len niečo je…

Pre tých, ktorých láka skôr pokoj v prírode a na horách

Americký novinár Peter Matthiesen vás vezme na jedno veľké dobrodružstvo - priamo do centra Himalájí, kde po ťaživých udalostiach hľadal svoj vnútorný pokoj. Pozorujúc krajinu, kam prišiel za účelom výskumu himalájskych modrých oviec či mýtického snežného leoparda, objavuje svet, ktorý sa pomaly stráca pod nánosmi modernej civilizácie. Autobiografický cestopis Snežný leopard je pozoruhodnou výpravou po zamrznutých úpätiach strechy sveta i hlbokou meditáciou o živote a prírode. Ideálny spoločník pre dlhé a pomalé putovanie krajinou, ktoré vám pomôže v spoznávaní samého seba.

Pre všetkých, nech sú kdekoľvek

Na záver tu máme jeden knižný tip, ktorý vám príde k úžitku v každej krajine sveta. Babylon je hravou jazdou okolo sveta, ktorý precestujete vďaka jazykom! Práve tie sú často kľúčové pri spoznávaní neznámych krajín a ich obyvateľov. Polyglot Gaston Dorren vás prevedie jazykovými chuťovkami a predstaví vám špecifiká dvadsiatich najrozšírenejších jazykov sveta. Priblíži vám ich históriu i kultúru, ale aj praktické zásady ako je gramatika, abeceda či zvuková podoba slov. Verte nám, kamkoľvek sa vyberiete, skôr či neskôr na jeden z týchto jazykov natrafíte!