​Vianočné tipy z Absyntu pre dokonalú knižnú chvíľu

​Vianočné tipy z Absyntu pre dokonalú knižnú chvíľu


Aj u nás v Absynte sme si položili otázku, po ktorej absyntovke by sme siahli v okamihu, ak by sme ostali medzi sviatkami na dve hodinky úplne sami - sme doma, je navarené, všade to vonia, na stromčeku aj v okne svietia vianočné svetielka a polička je plná absyntoviek.


Tu sú naše odpovede, inšpirujte sa!

DETEKTÍVNY TIP #1 od Juraja Koudelu

"Určite by som si z poličky vybral Klub švédskej reportérky Matildy Voss Gustavsson. Severská reportáž je jednoducho cool (vo všetkých významoch tohto slova). Číta sa ako detektívka, s tým rozdielom, že udalosti sa skutočne udiali. Reportérka ako súkromný detektív, hľadá stopy, pomaly rozplieta pavučinu intríg, náznakov, chýba jej už len forénzne oddelenie. Ale vráťme sa späť. Klub je ukážkou skvelého novinárskeho remesla a literárneho talentu. Ale pozor, neodporúčam čítať pri varení, mohol by vám prihorieť sviatočný obed."

„SE VŠÍM VŠUDY“ TIP #2 od Jána Púčeka
Čítal som si reportážnu knihu Olesie Jaremčuk Naši iní a často sa pristihol pri nevyslovenej otázke – Ktovie, ako (a či ešte) žijú títo ľudia, príslušníci pozoruhodných menšín obývajúcich územie obrovskej a krásnej krajiny, ktorú teraz jeden šialenec a jeho šialená armáda topia v krvi. Ak by som si mal cez sviatky vybrať len jednu absyntovku, vrátim sa opäť k tejto knihe, lebo po prvé – je múdra, krásne napísaná, dojemná a krehko-intímna. Po druhé – je to klasická reportážna absyntovka „se vším všudy“ – a to mám veľmi rád. No a po tretie – Vianoce tento rok nedokážem vnímať ako sviatky radosti a pokoja a pri opätovnom čítaní knižky Olesie Jaremčuk budem silno myslieť na tých, čo teraz nemajú ani radosti, ani pokoja. Слава Україні!

TIP #3 S DOBRÝM KONCOM od Mojmíra Barana

Vybral by som si tú, v ktorej by som “ochutnal“ z väzenského menu Vladimíra Vladimiroviča, tú, kde ľudia vytŕčajúci z davu nebudú zažívať divoký rok, tú, kde kasta bude historizmus...alebo tú, v ktorej 11 ročný Filip vyjedá tvarohový koláč a každým úderom do klávesnice nám ukazuje, aké dôležité je občas zavítať do vlastnej fantázie a nájsť nádej na dobrý koniec. Aj o tom budú pre mňa tohtoročné Vianoce. Ahoj, vlky! je kúzelný príbeh, ktorý dokáže odovzdať svoje posolstvo nielen deťom, ale aj bez ohľadu na vek hocijakému čitateľovi s otvoreným srdcom.


TIP #4 AKO STVORENÝ PRE DNEŠNÚ DOBU od Mirky Kobrtkovej
Počas vianočného obdobia by som opätovne siahla po historickej reportáži Ostrov kľúč. Pre mňa je to príbeh o hľadaní domova a o tých, ktorí iným pomáhali (alebo prekážali) na ich ceste za novým domovom. Medzi pasažiermi lodi Weimar, ktorá v januári 1902 zakotvila pri imigračnom ostrove Ellis Island, boli aj moji predkovia. Spolu s ďalšími takmer 1900 ľuďmi odplávali z Brém s nádejou, že za veľkou mlákou ich čaká lepší život. Ktovie ako dlho ich na ostrove zadržali, či im pri lekárskej prehliadke kontrolovali oči a či mali šťastie na chápavého úradníka. Mám rada knihy, ktoré vedia človeka zcitliviť, podporiť v ňom empatiu a Ostrov kľúč je jednou z takých kníh. Doba, ktorú teraz žijeme si vyžaduje kultivovať práve tieto vlastnosti omnoho viac.

TIP #5 PLNÝ OTÁZOK od Mišky Velčkovej
Siahla by som po jednej z mojich obľúbených absyntoviek Sympatizant od Viet Thanha Nguyena, na ktorú som si mnohokrát spomenula pri udalostiach, ktoré sa na Ukrajine od februára odohrávajú. Na pozadí Vietnamskej vojny autor rozoberá otázky, čo to znamená byť a mať doma, a ako žiť, keď sa tam už žiť nedá. Vytvoríme si doma niekde inde? Je imigrácia len premiestnenie alebo aj vykorenenie? Čo je vlasť a koľko má spoločného s našim „doma“? Kde je hranica, kedy sa dá zlo ešte vydržať a kedy je lepšie s ním spolupracovať? Kniha prináša silný a mnohovrstevný príbeh o koreňoch, rodine, imigrácií, vojne, jej márnosti a krutosti.

TROCHU INÝ ROZPRÁVKOVÝ TIP #6 od Lucie Zakopalovej
Jednoznačně Knihkupec z Kábulu od Åsne Seierstad. Skvěle vyváží záplavu vánočních pohádek, v nichž si krásné princezny berou prince na bílém koni. Domluvené sňatky v rodině Sultána Chána nemohou být od našeho západního modelu manželství z lásky odlišnější. Přesto nám vztahy mezi rodinnými příslušníky můžou něco připomínat. Je to kniha o rodině a o lásce - a obě bývají v našem, nepohádkovém světě, komplikované.

OČISTNÝ TIP #7 od Soni Balážovej
Ja by som si jednoznačne dala rereading Čistej. Prejsť si očistcom pred novým rokom je to najlepšie, čo môžete pre seba urobiť. Túto knihu mám rada z rôznych dôvodov. Jedným je aj to, že mi Čistá pripomína seriál Gossip Girl, ktorý milujem rovnako ako Gilmore Girls. A druhým je fakt, že všetky knihy, ktoré nájdete v Mladom Absynte, pomáhajú lepšie pochopiť skutočnosť, že neexistuje žiadne my a oni, ale sme len MY. V Čistej navyše nájdete jedno z najlepších novoročných predsavzatí, ktoré znie: BUDEM SA USILOVAŤ BYŤ LEPŠÍM ČLOVEKOM. Tak to skúste. Čistú aj to novoročné predsavzatie!


Dúfame, že aj vy si počas sviatkov nájdete pokojnú chvíľku pri dobrej knihe.

Želáme vám pokojné a pohodové Vianoce z Absyntu.