Jeseň s Absyntom alebo Edičný plán na druhý polrok 2021

Jeseň s Absyntom alebo Edičný plán na druhý polrok 2021

Známe tváre, legendy, ale aj niekoľko prekvapení – taká bude tohtoročná jeseň vo farbách Absyntu.

Odštartujte ju s nami už na prelome augusta a septembra s fantastickým biografickým románom významného súčasného francúzskeho spisovateľa a dokumentaristu Emmanuela Carrèra. V románe Limonov Carrère literárne spracoval životné osudy rebelského básnika Eduarda Limonova, idolu sovietskeho undergroundu, disidenta, tuláka a emigranta. Búrlivý život Eduarda Limonova by vystačil na niekoľko biografických románov. Táto kniha je ako žeravá výbušnina, od ktorej sa chcete držať čo najďalej, no napriek tomu ju nedokážete pustiť z rúk. Nie je to fikcia! Aj keď sa zdá, že by mohla byť...

Poľského vojnového reportéra Wojciecha Jagielského určite netreba zvlášť predstavovať. Jeho knihy z konfliktných zón sú dobre známe slovenskému i českému publiku. Jeho najnovšia reportáž je však trochu iná. Wojciech Jagielski prináša na prvý pohľad tichú a pokojnú knihu. Jeho hrdinami sú hipisáci a veční tuláci, ktorí ďaleko od domova hľadajú zasľúbenú zem. Chrbticou jeho najnovšej knihy Na východ od západu je totiž veľká cesta do Indie za mýtickou krajinou Šangri-La. Jagielski nám ponúka nezvyčajný pohľad na vzdialený a neznámy východ. Je to kniha plná nádeje, ale aj trpkých sklamaní a bolestivých paradoxov.
Jagielského najnovšia reportážna knižka Na východ od západu vychádza už v septembri a autor ju osobne predstaví na Žilinskom literárnom festivale!

Ďalšia reportérska absyntovka nás čaká v októbri. Zavedie nás do Severného Írska presnejšie do obdobia tzv. „The Troubles“, kedy vrcholil komplikovaný konflikt medzi republikánmi (katolíkmi) a unionistami (protestantmi), ktorý bol politický, etnický i náboženský zároveň. Mimoriadny dokumentárny román Nič nehovor investigatívneho novinára Patricka Raddena Keefeho sa sústreďuje na prípad tridsaťosemročnej Jane McConvillovej, matky desiatich detí, ktorú v decembri 1972 odvliekli neznámi ľudia priamo z jej belfastského bytu, zatiaľ čo na nohách jej viseli plačúce deti. Na tomto prípade Keefe ilustruje podstatu celého severoírskeho konfliktu. Únosy. Výbuchy. Nevysvetliteľné zmiznutia. Streľba na uliciach. Aj taký bol celkom nedávny obraz Severného Írska zmietajúceho sa od šesťdesiatych rokov až do konca 20. storočia v krvavej občianskej vojne.

Na jeseň nás čaká aj štvrté pokračovanie obľúbenej pentalógie Edwarda St. Aubyna o Patrickovi Melrosovi. Novelou Materské mlieko sa Aubyn vrátil k príbehu Patricka Melrosa po šestnásťročnej prestávke a vyslúžil si za ňu nomináciu na medzinárodnú Bookerovu cenu. Patrick je už zrelý štyridsiatnik. Namiesto drogového šialenstva jeho život napĺňa úzkostný strach z toho, že pri výchove svojich synov nezopakuje všetky chyby rodičov, a že špirála sklamaní a utrpenia sa nikdy nepreruší. Posledný piaty diel s názvom Tak konečne vyjde v priebehu roka 2022.

Jeseň s Absyntom sa bude niesť aj v znamení vzťahu človeka a prírody. Prvou knihou, ktorá nazrie za oponu tohto spolužitia, bude výnimočná reportážna kniha Projekt vlk švédskeho novinára Larsa Bergeho, ktorý sa zameral na tragickú udalosť v jednej švédskej zoo, kde vlk zapojený do projektu „Intímny kontakt s vlkmi“ napadol svoju ošetrovateľku a zabil ju. Lars Berge preskúmal všetky detaily tohto tragického prípadu a usiloval sa zodpovedať otázku: Kde sa stala chyba? Išlo len o nekompetentnosť pracovníkov? Alebo o chamtivosť zamestnávateľov? A nie je problém niekde celkom inde? Napríklad v tom, že doprostred celej živej prírody neustále tvrdohlavo umiestňujeme sami seba?

Na začiatku leta sme sa v Absynte po dlhom odhodlávaní pustili do vydávania grafických románov, ktoré patria medzi naše obľúbené čítanie. Prvá knižka amerického tvorcu AJ Dunga príjemne zarezonovala. A hoci na Slovensku nemáme more, jeho surferský príbeh Vo vlnách nás všetkých chytil za srdce.

Na november sme si pre vás pripravili príbeh z iného súdka. Grafický román Nicka Drnasa s názvom Sabrina nemilosrdne odhaľuje tvár našej nezrozumiteľnej súčasnosti. Sabrina sa jedného dňa stratí a jej priateľ Teddy sa nervovo zrúti. Záhadného zmiznutia sú plné médiá a nad faktami pomaly a isto začínajú víťaziť rôzne konšpirácie. Keď sa o pár dní v schránkach desiatok redakcií objaví záhadná videokazeta, kolotoč falošných správ a konšpiračných teórií sa rozbehne naplno. Z obetí sa stávajú sprisahanci, ktorí sú len zaplatenými hercami v oveľa väčšej hre. Zdá sa, že súčasnosť je neprehľadný mnohosten, v ktorom má každý pocit, že pozná pravdu. Na každú udalosť existuje množstvo vysvetlení. Racionálnych. Aj konšpiračných.

Britský spisovateľ a dobrodruh Robert Macfarlane nás vo svojej geniálnej knihe Podzemie zoberie naozaj hlboko. Jeho kniha je o neviditeľnom. O tom, čo je ľudskému zraku skryté. Jaskynné systémy hĺbené milióny rokov trpezlivou vodou, bezrozmerné banské štôlne, podzemné laboratóriá, ktoré sa snažia zachytiť kozmický vánok, lesný internet komunikujúcich stromov, obrovské podzemné mesto pod chodníkmi Paríža. Robert Macfarlane sa venuje tomu, čo by sme mohli nazvať paleontológia prítomnosti. Pozerá okolo seba a snaží sa zistiť, čo po nás nájde akýsi budúci výskumník a ako bude interpretovať naše konanie. Podzemie je hlboká cesta strojom času do našej budúcnosti, pri ktorej nám Macfarlane kladie zdanlivo jednoduchú otázku: Sme dobrými predkami? Dozvieme sa v novembri.

V jeseni nás čaká kopec skvelých kníh, ale aj niekoľko krásnych príležitostí, aby sme sa stretli osobne. Verme, že sa naozaj uskutočnia a prvé dojmy z našich jesenných noviniek si ešte zahorúca povieme priamo z očí do očí. Tešíme sa na vás!