Čo nás čaká za najbližším rohom alebo Edičný plán na prvý polrok 2022

Čo nás čaká za najbližším rohom alebo Edičný plán na prvý polrok 2022

Foto: Alexandra Hrašková

Nový rok je pre vydavateľov i čitateľov priestor jedného magického stretnutia – ešte v nás intenzívne doznievajú posledné knihy roka, ktorý sa práve skončil, napriek tomu už všetci zvedavo hľadíme dopredu. Čo nové nás čaká za najbližším rohom?

Na začiatku roka 2022 sme si pre vás pripravili malú ochutnávku pripravovaných noviniek na prvý polrok. Nech sa páči!

Pre pandémiu, ktorá narušila naše vydavateľské plány, sme museli už niekoľkokrát presunúť štvrté pokračovanie obľúbenej knižnej série Edwarda St. Aubyna o Patrickovi Melrosovi. Teraz už však vyjde za každých okolností! V novele Materské mlieko sa Edward St. Aubyn vracia k príbehu Patricka Melrosa po šestnástich rokoch a prináša nám tak pohľad do jeho dospelého života. Chcete vedieť, aký bude Patrick Melrose otec? Nenechajte si ujsť Materské mlieko v preklade Milana Kopeckého už v marci.

Ak sa vám páčila kniha Martina Pollacka Americký cisár, potom zbystrite pozornosť. Lebo tam, kde sa Pollackova kniha končí, teda na americkom pobreží, tam sa začína výnimočná kniha poľskej reportérky Małgorzaty Szejnert s názvom Ostrov kľúč. Stojíme v bráne do vysneného raja, na maličkom Ellisovom ostrove, kde sa nachádza imigračná stanica. Socha slobody otvára náručie dokorán, no osudy tých, ktorí sem merali cestu naprieč celým oceánom, nemajú len šťastný koniec. Ostrov kľúč je nevšedná freska plná silných ľudských príbehov. Túto výnimočnú dokumentárnu knihu, ktorá vyjde v našej historickej edícii, prekladá Karol Chmel a čaká vás už v apríli.

Minulý rok sme s veľkou radosťou privítali pôvodnú slovenskú historicko-reportážnu knihu Utópia v Leninovej záhrade od slovenského novinára Lukáša Onderčanina. Veľmi nás potešilo, že osudy slovenských a českých robotníkov, ktorí hľadali šťastie na ďalekom východe, vás oslovila. Ďalšiu slovenskú novinku máme pre vás pripravenú už túto jar.

Spisovateľ a novinár Marek Hudec sa vo svojej dokumentárnej mozaike s názvom Uzol pozrel na vojnové osudy mesta Nové Zámky. Tri americké bombardovania medzi októbrom 1944 a marcom 1945 navždy zmenili jeho tvár a jazvy, ktoré po týchto ranách zostali, sú boľavé ešte aj dnes. Uzol je dokumentárna próza, ktorá zaznamenáva desiatky rôznych ľudských osudov – každý z nich je iný, no každý z nich fatálne poznačila smrť, ktorá prišla z neba. Nové Zámky boli významným železničným uzlom. Útok bombardérov sa preto do istej miery dá pochopiť. Prečo však muselo zahynúť toľko nevinných civilistov? A prečo najzničujúcejšie bombardovanie prišlo v marci 1945, keď už bolo o všetkom rozhodnuté a koniec vojny bol prakticky na dohľad? Knižka Mareka Hudeca Uzol s podtitulom Vojnový príbeh Nových Zámkov, ktorá vychádza už v apríli, sa na tieto otázky pokúša zodpovedať z viacerých strán.

Pomaly (a možno nie až tak pomaly) sa bude rozrastať aj naša nová edícia, v ktorej prinášame silné knihy pre deti a mládež. A hneď druhý titul potvrdzuje, že v tomto žánri ešte stále máme čo objavovať.

Pre dospelých čitateľov a čitateľky sme vydali knižku Podzemie Roberta Macfarlana, pre tých mladších (ale pokojne aj pre dospelákov) pripravujeme knižku mladého írskeho spisovateľa Daru McAnultyho s názvom Divoký rok. Podtitul Denník mladého prírodovedca je zdanlivo jednoznačný, no toto naozaj nie je obyčajný denník. Ani náhodou! Pätnásťročný Dara McAnulty má v sebe hlboko zakorenený cit pre prírodu a rozmýšľanie budúceho vedca. Najlepšie sa totiž cíti medzi stromami, vtákmi, ďaleko od hlučného sveta plného neustáleho náhlenia a chaosu. Odmalička bol taký, a to, že mu napokon diagnostikovali spektrum autizmu nebolo až také prekvapujúce. Knižku Divoký rok v preklade Dany Petrigáčovej očakávajte v apríli!

Jedným z našich vlaňajších najväčších prekvapení boli prvé dva grafické romány Vo vlnách a Sabrina. Neboli to výstrely naslepo – tento žáner je nám totiž čoraz bližší a čoraz viac mu veríme.

2. apríl je svetovým dňom povedomia o autizme. Na tento dátum sme si naplánovali vydanie grafického románu Mikaela Rossa s názvom Úraz. V príbehu o tom, že by bol hlavný hrdina Noel v spektre, nepadne vlastne ani slovo. Azda jediný detail – telefónne číslo núdzovej linky si zapamätal ako obrázok troch rýb. Keď Noel nečakane príde o svoju matku, dostane sa do dedinky Neuerkerode, v ktorej sa integrujú ľudia s mentálnym postihnutím. Mikael Ross strávil v Neuerkerode dva roky, počas ktorých nasával atmosféru tohto miesta a spoznával jeho tajných hrdinov. Aj preto sa mu podarilo vytvoriť autentický a hlboký príbeh. Grafický román Úraz prekladá Michal Hvorecký.

Biografie nemajú v našom edičnom pláne príliš veľa priestoru, no keď sa stretne skvelá autorka s výnimočnou osobnosťou, tak neváhame ani chvíľku. Tak sa to stalo s Katarzynou Surmiak-Domańskou a jej biografickým románom Kieślowski v detaile. Príbeh jedného z najvýznamnejších poľských režisérov, ktorý svojimi filmami dobyl celý festivalový svet od Berlinale až po Cannes, je objektívnym pohľadom nielen na tvorbu a život svetového filmára, je to aj portrét doby, ktorá sa vyznačovala obrovskými spoločenskými zmenami. Keď si Kieślowski kúpil motorku, najskôr ju rozmontoval do poslednej skrutky, aby zistil, ako funguje. Podobne pristúpila Katarzyna Surmiak-Domańska aj k jeho príbehu. Knižka vyjde v máji a prekladá ju Miroslav Zumrík.

A napokon sa pozrime ešte do vesmíru. Prvý človek sa už stihol pozrieť na Zem z nepredstaviteľnej výšky tmavého kozmu, prvé ľudské stopy sa dávno odtlačili do povrchu Mesiaca. Až do roku 1979, kedy po prvý raz vyšla slávna a dnes už klasická kozmická reportáž Toma Wolfa Správna posádka, malo však len málo ľudí potuchy o tom, čo so sebou prináša život astronauta. V centre Wolfovej pozornosti stojí posádka Projektu Mercury, ktorej cieľom bolo vyslať prvý raz do vesmíru ľudskú posádku. Z astronautov sa uprostred vesmírnych pretekov medzi USA a ZSSR rýchlo stali hviezdy, ktoré v sebe určite mali čosi, čo hraničilo so šialenstvom, no mali aj odvahu nesmrteľných kovbojov. Knihu Toma Wolfa Správna posádka s podtitulom Americká cesta do vesmíru prekladá Samuel Marec. Vychádza v máji.

Hoci je náš edičný plán na prvý polrok 2022 už teraz nabitý na prasknutie, prezradíme vám, že niekoľko ďalších knižných prekvapení vás čaká ešte pred letom. Nuž a príde aj druhý polrok a v ňom nové knihy Chimamandy Ngozi Adichie,Jürgena Thorwalda, Emmanuela Carrèra či Witolda Szabłowského. A čaká nás aj pozoruhodná reportážna kniha o Slovensku z pohľadu Poliakov. Celkom určite sa máme na čo tešiť, čo poviete?