Nezastupiteľná ženská sila v absyntovkách

Nezastupiteľná ženská sila v absyntovkách


Hľadáte príbehy žien, ktoré sa dokázali vzoprieť neľahkému osudu a objavili v sebe neutíchajúcu vnútornú silu? Príbehy žien, ktoré sa nebáli konať a zachraňovať? Predstavujeme vám výber absyntoviek so silnými ženskými hrdinkami, o ktoré sa môžete kedykoľvek oprieť.

Polovica žltého slnka Chimamanda Ngozi Adiche

30. mája 1967 vyhlásila Biafra svoju nezávislosť. Toto odtrhnutie od Nigérie viedlo k trojročnej vojne, ktorej výsledkom bola jedna z najhorších humanitárnych kríz druhej polovice 20. storočia. Na pozadí tohto krvavého konfliktu nám Chimamanda Ngozie Adichie vyrozpráva milostný príbeh o tom, ako vojna prevráti hore nohami život dvoch sestier a otestuje lojalitu ľudí z úplne odlišného prostredia. Polovica žltého slnka plynie ako rieka nostalgie a ľútosti – nad tým, čo mohlo byť, čo malo byť a čo nikdy nebolo. Je to román na pamiatku tých, ktorí už viac nie sú, a zároveň nám ukazuje, že aj keď sa svet okolo nás rozpadá, netreba sa mu otočiť chrbtom.

Vojna nemá ženskú tvár – Svetlana Alexijevič

Svetovú vojnu pripomínajú monumentálne bronzové sochy vojakov, no často sa zabúda, že v nej bojovali aj tisícky žien. Svetlana Alexijevič, držiteľka Nobelovej ceny za literatúru, sa im však rozhodla prinavrátiť ich hlas. Napriek nevôli mužov a bdelému oku ruského cenzora nám v knihe Vojna nemá ženskú tvár sprostredkúva autentické výpovede stoviek sovietskych vojačiek i zdravotníčok - pamätníčok Veľkej vlasteneckej vojny. Príbehy sú obrazotvornejšie ako čokoľvek, čo ste kedy o vojne čítali. Nahliadnite prostredníctvom knihy do životov týchto takmer zabudnutých hrdiniek.

Všetky Larine vojny – Wojciech Jagielski

Dych berúci príbeh obyčajnej gruzínskej ženy, ktorá je ako matka odhodlaná putovať z Čečenska až do Sýrie, aby vypátrala svojich dvoch synov. Jej rozprávanie však vôbec nie je iba o vojnách v Sýrii či v Čečensku. Toto je Larin život v celej svojej kráse - bez príkras, zbytočných slov, plný lásky a citu. Začítajte sa do príbehu ženy a matky bojujúcej o vlastné miesto vo svete, ktorá napriek všetkému nestráca nádej a optimizmus.

Proti všetkým pravidlám – Ariel Levy

Život úspešnej americkej novinárky z časopisu The New Yorker v sebe ukrýva viaceré tienisté stránky a s nimi spojené tajomstvá. Ariel veľa cestuje, píše o zaujímavých ženách, ktoré „majú čo povedať“, jej život sa napĺňa, v dôsledku čoho viac ráz vykypí, až napokon je to práve ona, ktorá „má čo povedať“. Kniha Ariel Levy vás opantá a pohltí od začiatku až do konca.

Moruša – Iboja Wandall-Holm

Zo Slovenského štátu utiekla v devätnástich, no deportácie ju napokon zastihli v susednom Maďarsku. Peklu koncentračných táborov sa nevyhla, no zomrieť tu nemala. Zocelená túžbou žiť sa vydáva hľadať vlastné šťastie. Jej rozprávanie je nielen kamienkom do mozaiky tragédie slovenských Židov, ale aj o nesmiernej cene ľudského života, o obrovskej túžbe žiť a neprestať byť človekom. Na tento príbeh len tak nezabudnete.

Jaternice tiahnu na Paríž - Clémentine Beauvais (Bonus)

Absyntovka, ktorá je od predchádzajúci úplne iná, no rovnako dôležitá. Dobrodružná cesta naprieč voňavým francúzskym vidiekom s Mireille, Hakimou a Astrid v sebe ukrýva hlboké posolstvo o priateľstve a prijatí samého seba. Clémentine Beauvais s neobyčajnou ľahkosťou a humorom napísala živelný príbeh, ktorý je v dobe sociálnych sietí hlasom všetkých tínedžerov, no rozhodne rozbúši srdce aj dospelým.