Nobelovka pre Kapuścińského

Nobelovka pre Kapuścińského

Keby sme sa na chvíľočku zamysleli, našli by sme desiatky autorov a autoriek, ktorí by si za svoje celoživotné dielo zaslúžili literárnu Nobelovku, no odišli z tohto sveta priskoro. Vznikajú okolo toho, samozrejme, celé legendy. To, že v roku 2007 bola táto prestížna literárna cena na polceste k otcovi poľskej reportážnej školy Ryszardovi Kapuścińskému, však legendou nie je.

V máji roku 2016 to pre poľský denník Gazeta Wyborcza potvrdil predseda Nobelovského výboru pri Švédskej akadémii Per Erik Wästberg. „Dnes už to môžem povedať. Ľutujem, že sme nestihli oceniť Ryszarda Kapuścińského za jeho literárne reportáže a lapidáriá,“ povzdychol si v roku 2016 Wästberg. „Kapuściński brilantne rozprával o svetoch, o ktorých sa nám ani len nesnívalo.“

Správy o horúcej Kapuścińského kandidatúre sa šírili medzi čitateľmi, vydavateľmi i spisovateľmi počas celého roka 2007. Žiaľ, Ryszard Kapuściński krátko predtým vo veku 75 rokov podľahol vo varšavskej nemocnici infarktu.

Predseda Nobelovskej komisie v rozhovore pre Gazetu Wyborczu povedal: „Viem, že v tom roku bolo viacero členov Akadémie za Kapuścińského. Nakoľko zomrel, k oficiálnemu hlasovaniu už, žiaľ, nedošlo.“

Nobelovská komisia hodnotí okolo tristo kníh ročne, no vždy môže oceniť len jediného autora alebo autorku. Zdá sa teda, že najväčšími súpermi komisie sú čas a smrť: „Osobitne mi je ľúto, že z rôznych príčin nedostali Nobelovu cenu Marcel Proust, Franz Kafka, Graham Greene či Vladimir Nabokov,“ hovorí Wästberg.

Ryszard Kapuściński mal byť prvým autorom reportážnej literatúry ocenený Nobelovkou. Tento špecifický druh literatúry sa napokon dočkal zlatej medaile s portrétom Alfreda Nobela v roku 2015. Za svoje mimoriadne silné literárne a reportážne dielo ju dostala bieloruská autorka Svetlana Alexijevič.

23. januára 2017 uplynulo desať rokov od smrti Ryszarda Kapuścińského. A hoci jeho dielo nebolo ovenčené literárnou Nobelovkou, stále ho môžeme oceniť my, čitatelia. Napríklad aj čítaním slovenských prekladov jeho kníh Impérium, Eben a Šachinšach.



Zdroj:

http://wyborcza.pl/1,75410,19961324,przewodniczacy...