Slnko, voda, absyntovky... alebo Čo nás čaká počas leta 2022

Slnko, voda, absyntovky... alebo Čo nás čaká počas leta 2022


Leto. Uhorková sezóna. Nič sa nedeje. More a Šírava šumia. Slnko pripeká. Ešte aj kamzíky a svište v Tatrách si líhajú do tieňa a dúfajú, že okoloidúcim turistom vypadne z batoha dáka knižka, aby si čítaním spestrili stojatý letný čas.

Vy však na nič čakať nemusíte!

V trochu nezvyčajnom letnom čase sme sa rozhodli zverejniť časť nášho edičného plánu na druhý polrok 2022, konkrétne na leto a včasnú jeseň. Nech sa páči, nahliadnite dovnútra a inšpirujte sa!

Na prelome júna a júla vychádzajú dve naše horúce novinky. Vesmírna reportáž Správna posádka od klasika žánru New Journalism Toma Wolfa a intímna esej obľúbenej Chimamandy Ngozi Adichie s názvom Pár poznámok o smútku, ktorú napísala v reakcii na nečakanú smrť jej otca.

Do pomaly sa rozrastajúcej rodinky našich grafických románov pribudne v júli ďalšia chuťovka! Dojemný grafický román Dom španielskeho autora a ilustrátora Paca Rocu nás privádza do jedného letného domu na španielskom vidieku. Rok po otcovej smrti sa v ňom stretáva trojica súrodencov, aby spoločne so svojimi rodinami pripravili nehnuteľnosť na rýchly predaj. V súrodencoch však postupne začnú hlodať pochybnosti. Nemali by si ho predsa len nechať?

Kasta, to je nevšedná kniha na pomedzí eseje a reportáže, ktorú napísala americká novinárka, držiteľka Pulitzerovej ceny Isabel Wilkerson. Skúma v nej americký rasizmus ako druh kastového systému. Ponúka nám detailný portrét tohto fenoménu, porovnáva ho s kastovými systémami v Indii či v nacistickom Nemecku a svoj široký výskum spája s príbehmi obyčajných ľudí, aby nám predviedla, ako tento systému funguje v praxi. Nielen v časoch otrokárstva, ale aj dnes. Kasta vyjde na prelome júla a augusta.

Uprostred leta vyjdú aj dve novinky z dielne Mladého Absyntu.

Po dvoch knihách určených teenagerom sa edícia rozrastie aj o knihu, ktorej cieľová skupina sa začína pri čísle 9+. Knižka Ahoj, vlky! od poľskej autorky Doroty Kassjanowicz nás zavedie na rušné sídlisko Rozkvet a do pestrofarebnej fantázie mladého Filipa, ktorého doma nikto neberie vážne, a tak sa s pomocou neobyčajnej tety Agáty vydá na ďalekú dobrodružnú cestu menom písanie. Nie, to, čo píše nie je len rozprávka o kráľovstve Kovomontovo. V jeho príbehu je všetko, čo ho skutočne trápi. Kniha Ahoj, vlky! dokazuje, akú obrovskú silu má detská fantázia, a ako pomáha deťom prekonávať chvíle, ktoré považujú vo svojom živote za náročné.

Britská spisovateľka, autorka viacerých svetových bestsellerov, Juno Dawson napísala drsnú, autentickú knihu s názvom Čistá, ktorá vás zomelie ako večierok na London Fashion Week. Lexi Volkov sa nikdy o nič nemusela starať, všetko jej chodilo na zlatom podnose. A to doslova. Je totiž dedičkou veľkého hotelového impéria. Jedného rána sa však polomŕtva prebudí v aute na ceste do odvykacieho zariadenia pre prominentných pacientov, kde postupne zisťuje, že liečiť sa zo závislosti neznamená bojovať sám so sebou, ale prijať samého seba so všetkými dobrým aj zlým. Čistá od Juno Dawson je určená pre vekovú kategóriu 14+.

Po úspešnej knihe Ako nakŕmiť diktátora prichádza poľský reportér Witold Szabłowski s jej voľným pokračovaním. Tentoraz vo svojej kulinársko-reportážnej knihe nazerá pod pokrievku Ruska a Sovietskeho zväzu. V knihe Čo sa varí v Kremli sa dozviete, prečo s cárom Mikulášom II. zastrelili aj jeho kuchára, čo sa varilo prvým likvidátorom černobyľskej katastrofy, kto dal Gagarinovi pred odletom do kozmu pohár mlieka, ale hlavne – čo sa varí v Kremli! Kniha Witolda Szabłowského Čo sa varí v Kremli vyjde na prelome augusta a septembra.

Viete, že dvadsať najrozšírenejších jazykov sveta vám umožní dohovoriť sa s troma štvrtinami ľudskej populácie? Polyglot Gaston Dorren nám vo svojej zábavnej a poučnej knihe Babylon predstavuje špecifiká každého z tejto dvadsiatky jazykov a približuje všetko, čo s týmito jazykmi súvisí – od histórie cez kultúru až po rôzne spôsoby myslenia a vnímania reality. Prečo je angličtina svetovým jazykom, aj keď ním veľká väčšina ľudí nehovorí? Prečo je nemčina najväčším čudákom spomedzi všetkých jazykov? A ako spolu komunikujú Indonézania, ktorých je 265-miliónov, žijú na takmer tisícke ostrovov a hovoria sedemsto jazykmi? Babylon Gastona Dorrena vychádza v septembri. Pripravte sa ne cestu okolo sveta!

Na jeseň nás čaká aj rozprávačské majstrovstvo obľúbenej Chimamandy Ngozi Adichie v tej najčistejšej podobe! Kniha To, čo máš na krku je zbierka dvanástich podmanivých poviedok, ktoré prenikajú pod povrch vzťahov medzi mužmi a ženami, rodičmi a deťmi, Nigériou a západným svetom. Príbehy z tejto poviedkovej zbierky sa dotýkajú feminizmu, rasizmu, pamäti, hľadania identity i vlastného miesta na tejto obrovskej planéte. Skrátka, Absolut Chimamanda! Knižka vyjde na prelome septembra a októbra.

Česi našli svojho poľského reportéra v osobe Mariusza Szczygieła, Maďarov zas vo svojich pozoruhodných knižkách priblížil Krzysztof Varga. A čo my? Aké je Slovensko videné poľskými očami? Je to len krajina Tatier, halušiek, oštiepkov a iných stereotypov? Ani zďaleka! Je to raj surferov i miesto, z ktorého môžete po smrti odletieť rovno na obežnú dráhu. No taktiež je to krajina s dlhodobými neliečenými traumami z minulosti i súčasnosti – od Jánošíka, cez Tisa až po Fica. Poľská spisovateľka Weronika Gogola si Slovensko pred pár rokmi zvolila za svoj domov. Výsledkom je jej vydarená reportážna knižka Ufo nad Bratislavou, ktorá vychádza na prelome septembra a októbra.

Toľko ochutnávky z našich pripravovaných titulov na leto a skorú jeseň. Do konca roka nás čaká ešte jeden takýto blog – a v ňom nejedno veľké jesenné prekvapenie! Máte sa na čo tešiť!