Silné príbehy v nových šatách alebo Redizajn edície 100%

Silné príbehy v nových šatách alebo Redizajn edície 100%

Poznáte to: váš starý účes nie je vôbec zlý, naopak, je svieži, je moderný, no zrazu príde taká chvíľa a vy cítite, že by to chcelo zmenu. Možno len malú úpravu... Možno len podstrihnúť... Nič veľké... A keď sa odhodláte, keď sa cvakajúce nožnice priblížia ku končekom vašich vlasov, pochopíte – zmena musí byť oveľa zásadnejšia.

Keď sme premýšľali o tom, prečo sme sa vlastne na jeseň 2020 rozhodli pre redizajn edície 100%, uvedomili sme si, že naše rozhodnutie sa najviac priblížilo práve príbehu z kaderníctva. Bolo to najmä o pocite. O inštinktívnom rozhodnutí. Povedali sme si – skúsme to. A musíme sa priznať – výsledok, ktorý vám teraz s radosťou predstavujeme, nám urobil obrovskú radosť.

Autorkou nového dizajnu edície 100% je naša vzácna dvorná grafička Pavlína Morháčová, ktorá o svojej práci na edícii 100% hovorí: „Cieľom bolo vytvoriť dizajn do voza aj do koča, či akúsi dobre padnúcu nadčasovú konfekciu pre prózu na hrane non-fiction. A konečne si vyskúšame aj niečo, čo sa doposiaľ na absyntovkách príliš nevyskytovalo – farebnú fotografiu.“

Obálkam edície 100% dominujú fotografie a výrazné farebné pruhy, zadná obálka zas patrí silnému citátu z knižky. Prvou knihou vo vynovených šatách edície 100% bude román obľúbenej nigérijskej spisovateľky Chimamandy Ngozi Adichie Polovica žltého slnka, ktorý sa odohráva v šesťdesiatych rokov počas nigérijskej občianskej vojny.

Do nových šiat však spolu s prvou tohtoročnou novinkou oblečieme aj niektoré staršie stopercentky, ktoré čitateľov a čitateľky zaujali najviac.

Prvou takouto knihou bude Moruša – autobiografický román slovensko-dánskej spisovateľky a prekladateľky Iboje Wandall-Holm, ktorá v roku 2016 celú edíciu otvárala. Druhou knihou, ktorú pripravujeme vo vynovenom vydaní bude beznádejne vypredaný Snežný leopard Petra Matthiessena.

Za sebou máme krásnych jedenásť kníh s linorytmi Tomáša Klepocha na obálkach. Každá jedna je nádherným umeleckým dielom jedného z najvýznamnejších slovenských grafikov. Nebude nám za nimi smutno? Za všetkých „absynťákov“ odpovedá Filip Ostrowski: „Určite nám za nimi bude smutno. Každý z nás má doma vystavenú niektorú z originálnych Tomášových grafík z obálok stopercentiek. Vždy pre mňa bolo veľmi napínavé a vzrušujúce čakať, ktorý motív z knihy si vyberie a stvárni ho ako linoryt na obálku. Cítime však, že obálky s fotografiami edícii trochu uvoľnia pravidlá, vďaka čomu bude ešte o čosi pestrejšia,“ hovorí a na záver dodáva: „Na novú kapitolu, ktorú edícia 100% začala písať práve teraz, sa všetci veľmi tešíme.“