Pár predsavzatí navyše nezaškodí alebo Aký bude absyntovský rok 2024

Pár predsavzatí navyše nezaškodí alebo Aký bude absyntovský rok 2024


Po novom roku sa dni začali pomaličky predlžovať, čo znamená len jediné – konečne budeme mať viac svetla na čítanie! Ak by ste si chceli k zoznamu svojich novoročných predsavzatí pridať aj zopár čitateľských, ponúkame vám pohľad na to, ako bude vyzerať začiatok roka 2024 s Absyntom. Verte alebo nie – bude to už náš deviaty rok! Nechajte sa inšpirovať!

Tak konečne – povedia mnohí z vás, ktorí si obľúbili romány Edwarda St. Aubyna o Patrickovi Melrosovi. A presne tak sa volá aj záverečná časť tejto knižnej série, ktorú pre vás pripravujeme na jar. Rámcom piateho dielu je pohreb Patrickovej matky Elanor, na ktorom sa schádzajú priatelia, príbuzní i nepriatelia, aby jej vzdali poslednú úctu a Patrick si kladie otázku, či život bez rodičov bude tým vyslobodením, po akom tak dlho túžil. Na preklade pracuje Milan Kopecký.

Začiatkom jari sa trochu schladíme. Predstavte si pocitovú teplotu mínus sto stupňov! A ani tá nezastavila partiu ôsmich horolezcov, aby sa v roku 1967 pokúsila o zimný prvovýstup na najvyššiu severoamerickú horu Denali. Taká expedícia je organizmus sám osebe. Prešpikovaný priateľstvom na život a na smrť, nedôverou, zášťou, hnevom i nekonečnou náklonnosťou. Dokumentárny román amerického horolezca a aktivistu Arta Davidsona Sto pod nulou nie je len kniha účastníka, ale aj reportéra, ktorý pracuje v teréne, no taktiež s rôznymi materiálmi ako denníky a spomienky. Skutočná horolezecká klasika! Prekladá Ivana Krekáňová.

S radosťou pokračujeme aj v spolupráci s fotoediorkou Leou Tyrallovou. Po výnimočnom časozbernom projekte Leny Jakubčákovej Baba lesa teraz pracuje na unikátnej fotoknihe UKRAJINA 24/02/22 –. Na začiatku stálo pár otázok: môže vojna zovšednieť? Môže sa z nej stať každodennosť? Môže zapadnúť medzi správy o počasí, športe a burzovom vývoji? Reportér Mirek Tóda a piati dokumentárni fotografi Tomáš Benedikovič, Gabriel Kuchta, Juraj Mravec, Pavol Pekarčík a Vladimír Šimíček sa rozhodli spojiť svoje sily, aby nám sprítomnili zápas statončých Ukrajincov a Ukrajiniek o holú existenciu.

Vydanie knihy môžete ešte do 17. januára podporiť na portáli Donio.

Do edície 100% pribudne na jar ďalší strhujúci príbeh. Román Cestujúci Ulricha Alexandra Boschwitza sa stal senzáciou a ocitol sa medzi bestsellermi. Nebolo by na tom nič zvláštne, no stalo sa to až osemdesiat rokov po jeho vzniku!

Hlavný hrdina, židovský obchodník a veterán prvej svetovej vojny Otto Silbermann sa ocitá na úteku pred spoločnosťou zamorenou antisemitizmom. Román Cestujúci je napínavé i desivé čítanie o Nemecku po tom, ako moc prebrali nacisti a nasolili svoju víziu poriadku. Boschwitz nám ukazuje, že utrpenie Židov, ich okrádanie, týranie, väznenie, deportácie a vraždenie patrili medzi všeobecne známe, ba priam banálne skutočnosti. Všetci vedeli, čo sa deje, a až na vzácne výnimky mlčali, alebo dianie otvorene podporovali. Prekladá Michal Hvorecký.

Príbehy dejín medicíny od Jürgena Thorwalda sa u vás stretli s mimoriadnym nadšením. Tento rok k nim pribudne ďalšia fenomenálna kniha. Tentoraz však nebude len o medicíne. Patrick Radden Keefe v knihe Impérium bolesti otvára príbeh rodiny Sacklerovcov, ktorá v sebe ukrýva všetky prvky správnej drámy – úspechy na poli medicíny, napínavé osobné príbehy, ostré boje o majetky, tvrdé súboje v zasadačkách, pozoruhodné zbierky moderného umenia, machiavelistické metódy v súdnej sieni i finančné machinácie s cieľom vylepšiť svoju povesť a zničiť slabších. Impérium bolesti je však zároveň aj výnimočná reportáž, ktorá zachytáva prelomové okamihy medicíny. Na preklade pracuje Alexandra Strelková.

Poľská „reportérka severu“ Ilona Wiśniewska nás už naučila milovať Špicbergy. Túto jar sa o niečo podobné pokúsi s Grónskom. Na západnom pobreží najväčšieho ostrova na svete sa nachádza skalnatý ostrovček s rozlohou dvanástich štvorcových kilometrov, ktorý obýva 1 300 ľudí. Práve tu na jar roku 2017 pracovala Ilona Wiśniewska ako dobrovoľníčka v sirotinci. Obyvatelia Grónska jej rozprávali o svojej krajine, o tom, ako lovili ryby spod ľadu a prevážali sa taxíkom z jedného ostrova na druhý po zamrznutom mori. Uummat je grónsky výraz pre srdce. Uummannaq – mieste, kde leží srdce. Nová kniha Ľud Ilony Wiśniewskej je kniha o srdci Grónska, ktoré najsilnejšie bije v Uummannaqu. Ak nezamrznete, určite sa zamilujete!

V roku 2024 na vás čaká aj nová kniha fenomenálnej nórskej reportérky Åsne Seierstad, ktorá sa do Afganistanu vrátila dvadsať rokov po tom, čo vydala dnes už legendárnu knihu Kníhkupec z Kábulu. V knihe Afganistan. Krajina mnohých právd nám rozpráva príbehy tých, ktorí utiekli pred Talibanom, i tých, ktorí v Afganistane zostali. Je to príbeh o mladom dievčati, ktoré využíva islam na boj za práva žien. O mladom chlapcovi, ktorý uteká z domu, aby sa stal príslušníkom Talibanu. A je aj o dievčati, ktoré verí, že po štúdiu práva bude môcť pracovať a byť súčasťou spoločnosti. Nová kniha Åsne Seierstad je intímny portrét troch ľudí, ktorí sa v živote vyberú úplne rozdielnymi smermi, a je to aj obraz krajiny, ktorá si už takmer privykla na neustály život vo vojne. Prekladá Miroslav Zumrík.

Môžu nám včely pomôcť nájsť odpoveď na tie najelementárnejšie otázky ako „Čo je umenie?“ či „Aký je zmysel života?“ Slovenský výtvarník Tomáš Gabzdil Libertíny sa už viac ako pätnásť rokov venuje práci so včelami ako pomocníčkami pri tvorbe jeho výtvarných diel. Libertíny v knihe poetických esejí s názvom Horieť intenzívne hľadá paralely medzi prírodným svetom a svetom umenia, pričom si hravo pomáha aj analógiami z prostredia popkultúry. Prekvapujúco prepája široké témy šťastia, žiadostivosti a lásky s esejistickým obrazmi pominuteľnosti, neustálej zmeny a gréckej tragédie. Nuž a jedno je isté – bez včiel to naozaj nepôjde!

Keď si budete plánovať dovolenku pri „slovenskom mori“ v Chorvátsku, určite si nezabudnite pribaliť knihu Fjaka. Chorvátska sezóna! Poľská novinárka a balkanistka Aleksandra Wojtaszek strávila väčšinu svojho dospelého života snahou spoznať a pochopiť Chorvátsko. Vo svojej knihe hovorí o futbalovom tíme Hajduk Split, vojnových veteránoch, bývalých šičkách, väzňoch z koncentračných táborov, obyvateľoch jadranských ostrovov, obetiach transformácie, juhoslovanskej popkultúre i chorvátskej fantasy, upíroch, vyhynutých jazykoch, niekoľkých prezidentoch a jednom sedliackom kráľovi. Vďaka nej budete o Chorvátsku vedieť trochu viac ako priemerný Chorvát. Začať môžeme hoci názvom. Viete, čo po znamená „fjaka“? Je to schopnosť nič nerobiť, čo sa v Dalmácii rovná životného štýlu. Na preklade pracuje Karol Chmel.

Nezabúdame ani na Mladý Absynt, edíciu kníh pre deti a mládež. V júni sa v nej môžete tešiť na skutočnú letnú lahôdku – román Wolfganga Herrndorfa s názvom Čik. Predstavte si dvoch štrnásťročných chlapcov. Jednu starú Ladu Niva. Navyše ukradnutú. A cestu naprieč neznámym Nemeckom. Tak vyzerajú prázdniny Maika Klingenberga a jeho spolužiaka Čika, vlastným menom Andrej Čichačov, ktorého nemôžeme pokladať za najžiarivejší príklad integrácie. Ich spoločná cesta na ukradnutom aute je o hľadaní samých seba i o priateľstve, no sľubuje aj skutočné dobrodružstvo. Roadtrip ako sa patrí! Na preklade pracuje Andrej Zahorák.

V našej českej edícii Prokletí reportéři vás okrem novej knihy Åsne Seierstad a rozšíreného českého vydania dnes už legendárnych čečenských reportáží Ireny Brežnej Vlčice ze Sernovodsku čaká aj jedna divoká plavba po šírych moriach. Reportážna kniha Oceán mimo zákon amerického investigatívneho novinára Iana Urbinu je strhujúcou výpravou do zločineckého sveta, aký videl len málokto. Oceány sú jedny z posledných neskrotných hraníc našej planéty. Ian Urbina nás zoznamuje s obyvateľmi tohto skrytého sveta a ich riskantným životom, od pašerákov, prevádzačov a pirátov až po ochrancov prírody, čiernych pasažierov a poskytovateľov potratov na mori. Prostredníctvom ich neobyčajných príbehov odhaľuje celosvetovú sieť zločinu, na ktorú sme napojení všetci.

Takto nejako začne náš deviaty rok. Čaká nás však ešte oveľa viac. Strhujúca reportáž z vojnovej Ukrajiny. Nečakaný pohľad na prácu Hansa Aspergera v období nacizmu. Ale aj reportáže zo súčasného Ruska. Samé silné príbehy a reportáže!

Kým sa tieto silné príbehy a reportáže dostanú do vašich poličiek, zatiaľ sa môžete začítať do našich minuloročných noviniek.