Encyklopédia biedy podľa Artura Domosławského

Encyklopédia biedy podľa Artura Domosławského

„Súčasné myslenie ich najčastejšie volá homo sacer – človek prekliaty,“ hovorí o fenoméne „vylúčených“ Artur Domosławski. Po úspešnej a kontroverznej biografii Ryszarda Kapuścińského sa rozhodol zmapovať životy „vylúčených“ žijúcich na hrane priepasti po celom svete.

Takéto knihy potrebujeme čítať. Najmä vtedy, keď si hovoríme, ako zle a ťažko sa žije v našich zemepisných šírkach.

Artur Domosławski nám v knihe Vylúčení ponúka neskutočnú encyklopédiu toho najhoršieho, čo tento svet pozná. Stretávajú sa tu hlad, chudoba, sexuálne násilie, rasizmus a nenávisť v najrôznejších formách a podobách.

Silná Domosławského kniha neušla ani pozornosti nedávno zosnulého britsko-poľského sociológa Zygmunta Baumana, ktorý o nej napísal: „V našom mene navštívil milióny vylúčených z bežného konzumného trhu – a pre naše ponaučenie – porozprával o tých, ktorí musia žiť ,z vetra a božieho milosrdenstvaʻ, na ,okraji sveta dostatkuʻ.“

Čo máme od tejto encyklopédie biedy očakávať? Pozrieme sa do Kolumbie, kde oddiely milície vraždia nevinných mladých mužov z okraja spoločnosti, aby vylepšili štatistiky „vojny s terorizmom“, zájdeme na okupované územia Palestíny, kde vojsko bráni domácemu obyvateľstvu v prístupe k vode a navštívime aj ďaleké Mjanmarsko, kde sa odohráva tichá genocída kmeňa Rohingja, o ktorej západný svet ani len netuší (alebo nechce tušiť).

Domosławského Vylúčení sa dotkli aj výnimočnej reportérky Lidie Ostałowskej. Napísala o nich pre poľský denník Gazeta Wyborcza: „Je to pozorovateľ, ktorý verí svojim zmyslom: vidí ľudí zbavených práv, vylúčených z výmeny tovarov, okradnutých o dôstojnosť, vymazaných z kolektívnej pamäti. Zároveň je pochybujúcim humanistom, ktorý hľadá príčiny i dôsledky ,vylúčeniaʻ bezbranných a prenasledovaných. Ľudia z juhu klopú na brány a televízie ukazujú plávajúce mŕtve telá utečencov. Dokážu sýti prijať lekciu o krehkosti našej existencie, ktorú prinášajú títo ,poslovia zlých správʻ?“

Kniha Vylúčení vyšla v Poľsku roku 2016 a stretla sa s mimoriadnym čitateľským ohlasom. Artur Domosławski bol za ňu nominovaný aj na najprestížnejšiu poľskú literárnu cenu Nike.

Táto čoraz aktuálnejšia kniha teraz prichádza aj na Slovensko vďaka prekladu Alexandra Horáka. Nezatvárajme oči pred „vylúčenými“. Ich osud sa týka nás všetkých.