Åsne Seierstad: Príbeh obyčajných dievčat bojujúcich za ISIS

Åsne Seierstad: Príbeh obyčajných dievčat bojujúcich za ISIS

Nórska spisovateľka a reportérka Åsne Seierstad sa rada pohybuje na hrane. Napísala knihu o Čečensku, kde sa dostávala do tých najnebezpečnejších situácií, a napísala aj knihu o nórskom teroristovi a masovom vrahovi Andersovi Breivikovi Jeden z nás, ktorú sme vydali aj v Absynte.

Jej najnovšia knižka Dve sestry nie je iná. Dve tínedžerky, Nórky somálskeho pôvodu, devätnásťročná Ayan a šestnásťročná Leila, žijú so svojou rodinou v nórskom Osle. Až kým jedného dňa neutečú z domu a nezmiznú v sieti teroristickej organizácie ISIS. Prečo sa dievčatá zradikalizovali? A aký to má vplyv na ich rodinu i najbližšie okolie? Čo bude s otcom, ktorý sa rozhodol priviesť dcéry späť a jeho život sa prevrátil úplne naruby?

V rozhovore pre Denník N Åsne Seierstad o svojej knihe povedala: „Zaujímavé je, ako radikalizácia dievčat prichádza postupne, krôčik po krôčiku. Nie je to žiadne vymývanie mozgov. Len ich rodičia to nazvú vymývaním mozgov, lebo to z nich sníma vinu, ako keby to bolo niečo, čo sa zrazu stane, lebo videli video na internete. Začínajú s mainstreamovým islamom, ale zrazu stretnú učiteľa, ktorý je trochu extrémnejší v názoroch. A potom ďalšieho, ktorý je zasa o kúsok extrémnejší, a tak ďalej. A keď zrazu začnete selektívne čítať korán, tak skončíte ako člen Islamského štátu.“

Åsne Seierstad má mimoriadny dar dostať sa pod povrch aj tým najkomplikovanejším veciam. Inak to nie je ani v knihe Dve sestry. Pokúša sa v nej pochopiť mladé dievčatá, Ayan a Leilu, ktoré za sebou zanechali celý svoj dovtedajší život a rozhodli sa odísť do Sýrie. Vďaka Åsne Seierstad môžeme prežiť túto mrazivú skúsenosť z oboch strán a na vlastnej koži.