Aký bude rok 2018? Napĺňame „Absynťácky“ edičný plán

Aký bude rok 2018? Napĺňame „Absynťácky“ edičný plán

Pred koncom starého roka sme pre vás trochu naplnili edičný plán. Nájdete v ňom ešte zopár knižiek, ktoré sme z rôznych dôvodov nestihli vydať v roku 2017, hoci sme vám to sľúbili, no veľkú väčšinu z nich môžete brať ako malé povianočné prekvapenia.

Už len chvíľku bude v edičnom pláne knižka Elisabeth Åsbrink s názvom 1947, pestrá mozaika udalostí jedného povojnového roka, ktoré ovplyvňovali a ešte stále ovplyvňujú celý svet. Knižku očakávajte už v januári.

Liao I-Wu je čínsky básnik a disident. Vo februári vydáme v edícii 100% jeho autobiografický román Pre jednu a sto piesní. Zachytáva v nej obdobie štyroch rokov, ktoré ako odporca režimu strávil v čínskom väzení. Utrpenie i každodennosť väzenskej cely – to je román Pre jednu a sto piesní.

Začiatkom roka vyjde aj kniha významného s názvom poľského reportéra Artura Domosławského s názvom Vylúčení. Je to encyklopédia toho najhoršieho, čo svet pozná. Od brazílskych detí bez domova až po tichú genocídu na kmeni Rohingja v Mjanmarsku. Je celkom jedno, kde bývate, keď ste na Zemi nevítaným hosťom. Knižku pripravujeme na február.

Z minulého roka nám tu zostal aj Laserový muž švédskeho autora Gellerta Tamasa, knižka s podtitulom „Príbeh o Švédsku“. Spomínate si na „Príbeh o Nórsku“? Podobnosť nie je náhodná. V roku 1991 sa Štokholm mení na mesto strachu. Neznámy útočník ozbrojený laserovou ostreľovacou puškou postupne vystrelí na jedenásť ľudí. Spája ich jediná vec – iná farba pokožky. Gellert Tamas vás pozýva priamo do duše vraha. Knižku radi privítame v marci.

Pripravujeme pre vás aj piatu knihu laureátky Nobelovej ceny Svetlany Alexijevič. Do šiat edície Prekliati reportéri oblečieme jej silnú reportáž Poslední svedkovia. Rozpráva v nej príbehy ľudí, ktorí boli v čase Veľkej vlasteneckej vojny ešte malými deťmi. Vojna sa ich dotkla, poznačila ich a navždy sa im vyryla do sietnic. Dokážu sa z toho vyrozprávať? Piata Alexijevič k vám príde v marci.

V marci rozšíri edíciu 100% autobiografický román Hishama Matara s názvom Návrat, ktorá bola ocenená Pulitzerovou cenou. Po páde Kaddáfiho režimu sa dospelý Hisham vracia do domoviny – Líbye. Nebol tu tridsať rokov. Jeho rodina bola nútená utiecť, keď bol veľmi malý. Silná autobiografická kniha Hishama Matara o hľadaní svojho otca – ak už pre nič iné, tak pre to, aby ho mohol pochovať.

Veľmi sa tešíme, že rady „prekliatych reportérov“ rozšíri aj náš obľúbený autor Mariusz Szczygieł. V edícii Prekliati reportéri pripravujeme jeho knižku Urob si raj, ktorá je voľným pokračovaním fenomenálneho Gottlandu. Zatiaľ čo v Gottlande Szczygieł rozprával o minulých dobách, v knihe Urob si raj skúma súčasné Česko a popri tom sa neustále vracia k otázke, ktorá je leitmotívom celej knihy – Ako je možné, že Češi neveria v Boha? Knižku Urob si raj pre vás pripravujeme na apríl.

Po silnej knihe o ugandských detských vojakoch Noční pútnici sa vracia aj fenomenálny poľský reportér Wojciech Jagielski. Všetky Larine vojny je príbeh, ktorý vás chytí za srdce. Larini synovia, gruzínski Čečeni Šamil a Rašíd odchádzajú do Poľska a stávajú sa z nich Európania. Ich príbeh pokračuje ďalej na Západe, kde sa oženia a založia si rodiny. Po čase ich však vtiahne vír „svätej vojny“ a odchádzajú do Sýrie. A Lara zo všetkého naj viac túži po tom, aby sa vrátili domov. Knižku očakávajte v máji.

V júni vás zoberieme do Himalájí. Peter Matthiessen napísal nádhernú cestopisnú knihu Snežný leopard, v ktorej rozpráva o výprave do Himalájí. Cieľom výpravy je výskum málo známeho druhu himalájskych modrých oviec, no Matthiessena omnoho viac zaujíma mystický snežný leopard.

Hoci sú pre nás termíny záväzné, predsa len vás musíme poprosiť, aby ste ich brali ako orientačné. Stať sa môže všeličo a nie vždy je v našich silách ovplyvniť celý ten obrovský mechanizmus nazvaný tvorba knihy.

Prezradiť vám môžeme ešte jednu vec - očakávajte aj neočakávané prekvapenia!

Vykročme do nového roka tou správnou nohou – a so správnou knižkou.