​Witold Szabłowski: Neľahká sloboda cvičených medveďov

​Witold Szabłowski: Neľahká sloboda cvičených medveďov

Ešte donedávna ste ich mohli stretnúť počas dovolenky v Bulharsku. Medvede s kovovým krúžkom v nose uviazané na dlhej reťazi. Stačil povel a medveď začal tancovať. Takýto bol celý ich život. Nekonečná poslušnosť, tanec, nezdravé jedlo, cukrovinky a alkohol. Čo sa stane, keď takémuto medveďovi darujete slobodu?

Významný reportér poľskej reportážnej školy Witold Szabłowski v knihe Tancujúce medvede použil metaforu cvičeného medveďa na to, aby sa pokúsil zobraziť zmätenosť krajín bývalého východného bloku po páde totalít. Zmätenosť z náhle nadobudnutej slobody, zmätenosť z toho, že svet zrazu začal byť obrovský a nepochopiteľný.

V rozhovore pre poľské noviny Wiadomośći o tejto knihe povedal: „Myslím, že je to pekný príklad toho, ako sme sa v deväťdesiatych rokoch po páde komunizmu cítili aj my. Tiež sme boli ohromení – rovnako ako tie medvede, ktoré sa v prvých chvíľach na slobode správali ako zdrogované. Krútili sa, chodili z kúta do kúta, všetko si museli obchytať, oňuchať. Tešili sa ako malé deti.“

Bulharsko, Poľsko, Grécko i bývalá Juhoslávia – to sú krajiny, ktoré Szabłowského zaujímali, to sú krajiny, v ktorých pátral po istom druhu „zmätenosti zo slobody“. Medvede sa tu prelínajú s ľudskými osudmi v premyslenej a funkčnej kompozícii. Dejinné exkurzy sa miešajú s absolútnou súčasnosťou i grotesknými výjavmi z „konca medvediarstva v Bulharsku“.

Aj na tejto reportážnej knižke Witolda Szabłowského vidieť, že reportážna literatúra nemusí byť vždy len krvavá história. Môže to byť aj hra, pri ktorej sa spolu s autorom schuti zasmejeme. Niekedy síce cez slzy – ale aj to je predsa smiech, no nie?

A navyše – čo robiť, keď napriek úpornej snahe naučiť ich slobode a voľnosti tie medvede stále tancujú?

Knižka Tancujúce medvede vychádza 6. októbra. S výhodnou predpredajovou zľavou 20% ju môžete mať len v našom y-shope.