Laserový muž, alebo nesplnený sen Stiega Larssona

Laserový muž, alebo nesplnený sen Stiega Larssona

Čo majú spoločné reportáž a detektívka? Predovšetkým hľadanie. Zločinu. Pochopenia. Pravdy. Reportáž je však detektívkou bez fikcie, čo absolútne platí aj o knihe Laserový muž švédskeho autora Gellerta Tamasa.

Autor slávnej krimisérie Milénium Stieg Larsson o tejto knihe povedal, že by ju chcel napísať on. A ako sa tento jeho nesplnený sen preniesol na stránky Milénia?

„Otevřela si láhev červeného vína a ve svém osamění vypila dvě skleničky. Pustila zprávy a snažila se sledovat, co se děje ve světě, ale ihned jí přestaly bavit moudré komentáře o tom, proč prezident Bush musel rozbombardovat Irák. Místo toho si lehla na pohovku v obývacím pokoji a vytáhla knihu od Gellerta Tamase Laserový muž. Po přečtení několika stránek knihu odložila. Téma Cecílii okamžitě připomnělo otce. Ráda by věděla, o čem asi fantazíruje on.“ Píše sa v druhom dieli románovej série Muži, kteří nenávidí ženy.

Navyše – poľský spisovateľ a novinár Wojciech Orliński tvrdí, že Laserový muž Gellerta Tamasa bol jedným zo spúšťačov záujmu o severské krimi vo svete.

Dosť však bolo teórií, poďme bližšie ku knihe.

V roku 1991 sa Štokholm mení na mesto strachu. Neznámy útočník ozbrojený laserovou ostreľovacou puškou postupne vystrelí na jedenásť ľudí. Spája ich jedna jediná vec – iná farba pokožky. Gellert Tamas nás vo svojom dokumentárnom románe Laserový muž pozýva priamo do duše vraha, ktorý sa neskôr stal vzorom Andersa Breivika.

Vedľa seba sa paralelne rozvíjajú motívy zo života vraha Johna Ausonia i z priebehu pátrania po tomto nebezpečnom mužovi s ostreľovacou puškou. Vzniká tak skutočná reportážna detektívka, ktorá je jednou z najčítanejších švédskych non-fiction kníh.

Hoci kniha Laserový muž vyšla po prvý raz ešte v roku 2002, nestráca nič na svojej aktuálnosti. Naopak – dnes, keď nám zo všetkých strán hrozí renesancia nacionalistických a nenávistných režimov, mali by sme ju čítať obzvlášť pozorne.