​Kazimierz Moczarski: Pochopiť nepochopiteľné?

​Kazimierz Moczarski: Pochopiť nepochopiteľné?

Pred časom sme v Absynte vydali knihu Fedora Gála Cez ploty, ktorá je mailovou korešpondenciou medzi ním, židom narodeným v terezínskom gete a národným socialistom Matejom. Kniha vyvolala otázky a dokonca aj spory o tom, či sa s fašistami rozprávať alebo nie, či to má zmysel, či môžeme rozhovorom zmeniť niekoho zmýšľanie...

V podobnej situácii sa po druhej svetovej vojne ocitol aj poľský novinár Kazimierz Moczarski. Tento protifašistický bojovník bol po vojne krivo obvinený za protisocialistickú činnosť a s rozsudkom smrti sa ocitol vo väzení.

V jednej cele s Kazimierzom Moczarským sedel celých deväť mesiacov aj generál SS Jürgen Stroop. Nebola to náhoda, ani osud, ale krutá hra komunistického Poľska. Počas vojny nepriatelia na život a na smrť, po vojne väzni s rovnakým rozsudkom. Ako takáto situácia zmení človeka a jeho zmýšľanie? – pýtal sa Moczarski a po celý čas viedol so Stroopom hlboký dialóg o tom, čo sa deje v hlave presvedčeného nacistu a či je pod hrozbou trestu smrti ochotný ustúpiť zo svojho pevného presvedčenia.

Z tejto situácie vznikla skvelá Moczarského kniha Rozhovory s katom. Historik Ivan Kamenec o nej napísal: „Táto kniha je maximálne triezva, no zároveň aj nesmierne silná a pútavá. V súčasnej situácii nesú Moczarského Rozhovory s katom navyše aj nepríjemne aktuálne a znepokojujúce posolstvo.“

Kniha Kazmierza Moczarského Rozhovory s katom vyšla ako tretí zväzok edície 100% v preklade Milice Novákovej. Prečítajte si ju a dajte nám vedieť, čo si myslíte: má rozhovor dvoch nezmieriteľných protivníkov zmysel?

Viac o knihe i o jej autorovi nájdete tu.