Jeseň vo farbách Absyntu alebo Edičný plán na druhý polrok

Jeseň vo farbách Absyntu alebo Edičný plán na druhý polrok


Nie je nič ťažšie ako utriediť si vlastné plány. Tak to bolo aj s naším edičným plánom na jeseň a zimu 2018.

Tvorba edičného plánu nie je ľahká záležitosť. Najmä, keď viete, že mnohé plány sa môžu rýchlo zmeniť. Aj my sme museli viaceré knižky posunúť – niektoré dokonca až na začiatok roka 2019. Isto to viete. A my vieme, že to viete, lebo nám občas píšete.

Ale tá chvíľa je konečne tu. Prinášame vám plány na jesenné mesiace, ktorým môžete veriť. A veriť môžete aj tomu, že jedno-dve prekvapenia ešte pribudnú.

Čo nás čaká v edícii Prekliati reportéri? Knižku švédskeho novinára Gellerta Tamasa Laserový muž sme už avizovali. Tento dokumentárny román, ktorý inšpiroval aj autora slávnej detektívnej ságy Millenium Stiega Larssona je už v záverečnom štádiu príprav a tešiť sa naň môžete v septembri. Ohlásili sme už aj knižku nášho obľúbeného poľského reportéra Mariusza Szczygła Urob si raj – čaká na vás v októbri.

A teraz jedno malé prekvapenie. Do pestrej skupiny prekliatych reportérov a reportérok vstupuje klasik modernej svetovej literatúry Truman Capote. Autor slávneho bestselleru Raňajky u Tiffanyho, začal svoju spisovateľskú kariéru ako reportér a jeho dokumentárny román Chladnokrvne sa dnes zaradil medzi svetovú klasiku. Teraz bude vzácnym prírastkom našej vlajkovej lode Prekliati reportéri.

Pod značkou Kalligram pre vás máme tiež jedno malé prekvapenie. K šiestim Skiciam, ktoré sme tento rok priniesli, pribudne aj kniha mimo edície. Bude ňou posledný román fenomenálneho maďarského spisovateľa Pétera Esterházyho s názvom Pankreasník, ktorá vyšla len krátko pred jeho smrťou. Čítali ste už ľúbostný román o rakovine slinivky brušnej? Aj tak sa dá nazvať táto kniha, ktorá rozpráva o vyrovnávaní sa so smrteľnou chorobou.

Edíciu 100% obohatí vzácny prírastok v podobe románu francúzskeho spisovateľa Édouarda Louisa Ako skoncovať s Eddym Bellegueulom. Je to príbeh detstva a dospievania poznačený postupne odhaľovanou homosexualitou hlavného hrdinu, ale aj o sociálnej nerovnosti, sexualite i krutom násilí. A najmä o hľadaní si vlastnej cesty za slobodou medzi úzkymi mantinelmi súčasného sveta.

Začiatkom leta sme priniesli reportážnu knižku Andreja Bána Slon na Zemplíne, ktorá rozpráva niekoľko príbehov Slovenska. Jeden taký príbeh prináša aj slovensko-nemecká autorka Eva Umlauf, ktorej knihu Číslo na tvojom predlaktí je modré ako tvoje oči pre vás pripravujeme mimo edície. Príbeh ženy, ktorá sa v roku 1942, päť dní pred Vianocami, narodila v židovskom pracovnom tábore v Novákoch je na jednej strane žalujúcim prstom, ktorý ukazuje na tie najtemnejšie zákutia našej modernej histórie, no je aj silným príbehom o vôli prežiť.

Aká bude vaša jeseň? Bude mať farbu Absyntu?