Jean Hazfeld: Kniha ako otvorená rana

Jean Hazfeld: Kniha ako otvorená rana

„Hatzfeldova kniha bolí ako otvorená rana. Pretože o jednej takej otvorenej rane rozpráva. Nevieme, či sa môže zahojiť. Ani či sa môže úplne vyliečiť. Nedozvieme sa to, kým to neskúsime.“ píše o knihe Jeana Hatzfelda Stratégia antilop skvelý poľský reportér Wojciech Tochman.

Jean Hatzfeld ako reportér preskúmal takmer celý svet a vždy bol na miestach, kde sa diali udalosti zásadné pre ďalší vývoj spoločnosti. Sledoval účinkovanie poľského hnutia Solidarność, bol svedkom Nežnej revolúcie v Československu i pádu rumunského diktátora Nicolae Ceauşeca. Jeho najväčšou témou sa však stala genocída vo Rwande, o ktorej napísal tri knihy. Stratégia antilop je poslednou z nich.

Jean Hatzfeld v nej skúma situáciu „PO“. Po tých najhorších udalostiach, po všetkom vraždení, po tom, ako sa tí, čo prežili, vracajú domov a musia pokračovať vo svojich normálnych životoch. Dá sa to? Keď v susednom dome žije muž, ktorý zavraždil vašich rodičov a vy ho stretávate sa každý deň? Taká je realita života po rwandskej genocíde – nežijú tu totiž iba obete, ale aj kati. A ich potomkovia.

Jean Hatzfeld sa v knihe Stratégia antilop pokúša zistiť, ako funguje toto spolužitie poznačené bezhlavým vraždením.

Za Stratégiu antilop získal Jean Hatzfeld prestížne reportérske ocenenie Cena Ryszarda Kapuścińského a treba povedať, že táto kniha patrí k tomu najlepšiemu, čo bolo vo svetovej reportáži napísané.

„Čo môžeme urobiť?“ pýta sa nás – čitateľov – reportér Wojciech Tochman. A odpovedá: „Môžeme neodvracať oči a nezapchávať si uši. Môžeme byť svedkami nepredstaviteľného utrpenia, ktoré spôsobili ľudia ľuďom. Ono sa to totiž všetko naozaj stalo. Prečítajte si Stratégiu antilop. Nebojte sa. Táto knižka bolí, ale nezabíja.“

Knižka Jeana Hatzfelda Stratégia antilop vychádza 30. septembra a len v našom y-shope ju môžete mať s výhodnou predpredajovou zľavou 20%.