India podľa Williama Dalrymplea

India podľa Williama Dalrymplea

William Dalrymple, to je medzi čitateľmi cestopisnej literatúry pojem. A nielen medzi nimi – určite ho poznajú aj všetci milovníci Indie a indickej kultúry. V našich končinách sa však jeho fanúšikovia museli doposiaľ uspokojiť len s originálnymi vydaniami, či prekladmi do iných jazykov. Sme radi a sme aj nesmierne hrdí, že prvú Dalrympleovu knihu v slovenčine prinášame práve my. Predstavujeme vám autora knihy Deväť životov.

William Dalrymple sa narodil v roku 1965 v Škótsku. Okrem toho, že je autorom viacerých cestopisno-reportážnych knižných publikácií, je aj historik, kritik, kunsthistorik a spoluzakladateľ slávneho Džajpurského literárneho festivalu. Pracuje aj ako rozhlasový a televízny scenárista.

Za svoju tvorbu dostal viacero významných ocenení, medzi inými aj Cenu Ernesta Hemingwaya či Cenu Ryszarda Kapuścińského. Je pravidelným prispievateľom svetoznámych novín a časopisov ako The Guardian, The New York Review of Books a The New Yorker.

V roku 1986 sa ešte ako študent vybral na pešiu cestu po stopách Marca Pola z Jeruzalemu do Mongolska. O tejto ceste napísal svoj prvý veľký bestseller In Xanadu (1990) [V Xanadu].

V roku 1989 zásadne zmenil svoj život, presťahoval sa do Indie, kde dodnes trvalo žije. Vo svojej tvorbe sa intenzívne venuje histórii Indie a Blízkeho Východu.

William Dalrymple vydal osem kníh, ktoré sa stretli s mimoriadne silným ohlasom u odbornej i laickej verejnosti. Najoceňovanejšie boli napr. City of Djinns: A Year in Delhi (1994) [Mesto džinnov: Rok v Dillí], The Age of Kali (1998) [Vek Kálí], Return of a King – The Battle for Afghanistan (2012) [Návrat kráľa – Bitka o Afganistan] či zatiaľ posledná publikovaná kniha Kohinoor: The Story of the World's Most Infamous Diamond (2016) [Kohinoor: Príbeh najznámejšieho diamantu na svete].

Kniha Deväť životov (Vydavateľstvo Absynt 2017) bola po prvý raz publikovaná v roku 2009 a s veľkým úspechom vyšla v prekladoch po celom svete. William Dalrymple v nej prináša pohľad do súkromných životov deviatich ľudí, ktorí sa v modernej Indii 21. storočia rozhodli vydať na cestu viery.
Dalrympleova kniha Deväť životov je hlbokým exkurzom do najrôznejších foriem náboženských praktík, ktoré sa v Indii vyvinuli v priebehu vekov. Na deviatich reportážnych portrétoch demonštruje nielen indickú náboženskú pestrosť a kultúrno-sociálnu nevyváženosť súčasnej Indie, ale aj príbehy mimoriadnych ľudí, ktorých osud zavial na cesty viery.

William Dalrymple je členom Kráľovských spoločností pre literatúru, geografiu i Áziu.

Pripravte si klobúky, indické slnko je skutočne horúce!