Absynt v roku 2016

Absynt v roku 2016

Končí sa starý rok – a to je obyčajne dobrá príležitosť na bilancovanie. Aj my sme sa rozhodli obzrieť sa späť za rokom 2016. Ste pripravení?

V januári sme poslali do tlače našu prvú knihu Ryszarda Kapuścińského. Impérium vyšlo na začiatku februára a hneď vzápätí sme knižku privítali v KC Dunaj na besede s Kapuścińského priateľom Sławomirom Popowskim.

19. marca sme oslávili naše prvé narodeniny a o pár dní uzrela svetlo sveta knižka Cez ploty Fedora Gála.

V apríli sme poslali do tlače knižky Papuša a Jeden z nás. V máji to boli Časy zo second-handu a Americký cisár. A tak sme boli pripravení aj na ďalší ročník festivalu BRaK, na ktorom sme sa stretli aj s našimi autormi Martinom Pollackom a Angelikou Kużniak.

V júni vyšli Noční pútnici a 23.6. sme privítali v Bratislave aj autora tejto knižky Wojciecha Jagielskeho.

Júl – to je hlavne festival Pohoda. A sme radi, že sa nám do programu literárneho stanu podarilo dostať autorku knižky Jeden z nás Åsne Seierstad.

Koncom júla vyšla druhá knižka Ryszarda Kapućińského Eben.

Časť augusta sme strávili na spomienkovom pochode Vrba-Wetzler Memoriál a na konci leta po druhý raz besedovali s Martinom Pollackom, tentoraz v Medickej záhrade v Bratislave. Na sklonku dovolenkovej sezóny sme vydali knihu Vitajte v raji dovolenkovom biznise.

V septembri vyšli dve knihy o dvoch hrozných vojnách. Všem sráčům navzdory o Bosne a Hercegovine a Vlčice zo Sernovodska o Čečensku. Kniha Ireny Brežnej je zároveň prvým slovenským prírastkom do edície Prekliati reportéri.

V septembri sme na Žilinskom literárnom festivale privítali dvoch našich vzácnych autorov: Irenu Brežnú a po tretí raz aj Martina Pollacka

V októbri sme naštartovali našu novú edíciu 100%! Prvou knihou, ktorú sme vydali pod touto značkou bola Moruša Iboje Wandall-Holm.

Na konci októbra sme v rámci festivalu Mobilis privítali v liptovskomikulášskom kultúrnom centre Diera do sveta vzácneho hosťa, reportéra Wojciecha Tochmana.

Na začiatku novembra sme priviedli na svet tretiu knihu nobelistky Svetlany Alexijevič Zinkoví chlapci. K nej pribudol aj tretí Kapuściński – Šachinšach.

V novembri sme po dlhých prípravách spustili nový web absynt.sk a vydali aj poslednú knihu tohto kalendárneho roka – Všetci mocní Kremľa od Michaila Zygara.

Ak dobre rátame, je to pätnásť kníh, ktoré sme vám tento rok priniesli. Popri tom sme strávili dlhé hodiny na cestách i za počítačmi, no najlepšie nám bolo, keď sme sa s vami mohli stretnúť osobne. Bol to krásny rok. Veríme, že budúci bude ešte krajší.

Ďakujeme za vašu priazeň a prajeme vám úspešný štart do 2017-ky!