Z denníka vydavateľstva II

Z denníka vydavateľstva II


Vydavateľské zápisky z vojny

(píše Juraj Koudela)

Keď izraelská armáda uskutoční pozemnú operáciu v pásme Gazy alebo keď vzrastie počet vystrelených rakiet Hamasu na „Železnú kupolu“, zvýši sa predaj kníh s tematikou izraelsko-palestínskeho konfliktu. Keď Taliban opäť obsadí Kábul, v rebríčkoch najpredávanejších kníh stúpa reportáž Kníhkupec z Kábulu. Keď Rusko napadne Ukrajinu, dotláčame tituly s témou Ukrajiny alebo Ruska...

Prvú polovicu roka 2022 sme jednoducho žili vojnou. My, nezávislé vydavateľstvo, rovnako ako aj zbrojárske firmy. Ak by sme ostali pri tomto prirovnaní, mohli by sme povedať, že naše knihy sú raketami s najdlhšou trajektóriou letu, s dopadom až niekde do budúcnosti. My však naše knihy vnímame ako kvety - trvalky, ktoré pravidelne kvitnú.

Cyklus výroby kníh je približne rok. Tituly, ktoré vydávame dnes, sme naplánovali pred rokom, možno pred dvoma. Vystrelili sme ich z našich húfnic alebo sme ich vysadili vopred ako sadenice. Pred rokom sme nemohli tušiť, aké udalosti nás tento rok čakajú. Ako nás zasiahnu. Vyhľadávame príbehy, ktoré by naše storočie malo počuť, príbehy, ktoré bez ohľadu na vojnu alebo mier majú silu presvedčenia a sú napísané ako beletria, ako belles lettres. Sú to kvety. Belles fleurs.

Viete, kde sme videli najupravenejšie parky plné kvetov? V Charkove. Bez ohľadu na to, či v noci bolo alebo nebolo ostreľovanie (no s veľkou pravdepodobnosťou bolo), zamestnanci mestských služieb ráno vyrážali do ulíc. Neustále nám opakovali, že je nutné žiť každodenný život plný zvyčajných činností a nenechať sa vtiahnuť do tragédie vojny. Tá prebieha tak či tak. Aj preto sú charkovské parky plné kvetov. Literárna reportáž je takýmto parkom. Nehľadajte v nej online bombastické rýchle správy z frontu – hľadajte v nej každodennosť, obyčajnosť. Literárna reportáž je sad, o ktorý sa musíte starať. Nemôžete zaháľať, nesmiete prestať ani na jednu sezónu, musíte záhony pravidelne polievať, len vtedy vyrastie skutočná literatúra.

Tak ako autori a autorky, aj my sa staráme o naše tituly ako o kvety v parku, a na jeseň vám ponúkame možnosť vybrať si najkrajšie príbehy o rôznych krajinách, jazykoch, kuchyniach, etnikách. Náš park je plný farieb ako charkovské mestské parky. A nemyslíme tým len farebnosť našich obálok. Zastavte a rozhliadnite sa. Žite život plný zvyčajných činností. Čítajte absyntovky.