Z denníka vydavateľstva I

Z denníka vydavateľstva I


Pripraveným šťastie praje

(píše Juraj Koudela)


Marketingový vtip hovorí, že 50% vynaložených nákladov je vždy vyhodených do vzduchu a vy nikdy neviete, ktorých 50% to je. Týmito slovami začínal svoje prezentácie marketingový špecialista v istej korporácii a jeho slová si dodnes pamätám. A nielen tie vtipné.

Napríklad, veľa hovoril o šťastí. Vraj sa vám môže prihodiť, no najlepšie je i tak spoliehať sa na vlastnú skúsenosť. My sme nesmierne vďační, že sa nám šťastie prihodilo hneď na začiatku našej vydavateľskej cesty, kedy sme takmer žiadne skúsenosti s vydávaním kníh nemali, a kedy získala Nobelovu cenu za literatúru bieloruská reportérka Svetlana Alexijevič, ktorej sme len pár dní po zisku tohto prestížneho titulu vydali prvú knihu. Odvtedy sa snažíme spoliehať skôr na tú skúsenosť (a intuíciu). Jeden príklad za všetky – problémy s papierom.

Na začiatku roku 2021 sme presúvali tlač jedného nášho titulu. Z týždňa na týždeň. Potom na ďalší týždeň. A tak to šlo tri mesiace. Nebol dostupný špecifický papier pre obálky českej edície Prokletí reportéři a tento sklz si odniesla kniha A stromy ve Vídeňském lese stále stojí. Priznáme sa, nebola to pre nás príjemná situácia a každý deň sme tŕpli, aké správy dorazia z tlačiarní. O vývoji situácie sme sa snažili úprimne informovať našich čitateľov a čitateľky, ktorí na knihu čakali.


A tak sa nám v tabuľke možných prekážok, ktoré nám pandémia prináša - áno, máme aj takú tabuľku; objavil hneď pod zavreté kníhkupectvá aj zádrheľ problémy s dodávkami papiera a predĺžené termíny tlače. Netušili sme, že práve nedostatok papiera a zvýšené ceny, budú najčastejšími témami jesenných rozhovorov. Keďže sa nás problém s nedostatkom papiera obtrel s predstihom, pripravili sme sa a pred vydaním jesenných titulov sme predstavili tlačiarom naše vydavateľské plány aj s približnými počtami nákladov a typmi papiera. Takto sa podarilo naskladniť takmer všetok papier s časovou rezervou.
Nesmieme však zabudnúť na fakt, že vyhnúť sa nedostatku nám pomohlo aj to, že do väčšiny našich kníh používame výberový papier od spoločnosti Munken. Je to drahší papier – má špecifickú štruktúru i vôňu, je hladší, menej drevitý a na trhu dostupný práve pre svoju exkluzivitu. Tento papier sme si vybrali z dôvodu ich zodpovedného a ekologického prístupu nielen pri výbere surovín, ktoré sú pri výrobe papiera použité, ale aj pre dôsledné prispôsobenie celého výrobného procesu. Arctic Paper Munkedals je prvou papierňou na svete, ktorá absolvovala certifikáciu Cradle to Cradle Certified ™ a od augusta 2020 je celý sortiment ich papierov ocenený certifikátom zdravotného stavu materiálu na striebornej úrovni. Okrem toho bol skontrolovaný celý proces výroby papierne v Munkedale a dosiahol úroveň Bronz, ktorá teda predstavuje celkovú úroveň certifikácie výrobkov.

A tak si môžeme vdýchnuť. Jesenné tituly budú dodané načas. Je pravdou, že pre vyťažené tlačiarenské kapacity už nebude možné stihnúť prípadné predvianočné dotlače, no tým, čo sú pripravení, vraj praje šťastie. Pripravte sa teda v predstihu na náš „absyntovský vianočný koncert“, ktorý sme pre vás pripravovali celý rok, a zakúpte si naň lístky v podobe našich absyntoviek skôr, ako sa stihnú vypredať.