Turné s knihou Ženy, ktoré ostali

Turné s knihou Ženy, ktoré ostali


Príbeh projektu Ženy, ktoré ostali sa pre Magdalénu a Noela Rojo začal pred takmer siedmymi rokmi v lietadle na trase Cancún-Brusel. Spustilo ho rozprávanie ich spolupasažiera Kubánca, ktorý emigroval za prácou do Belgicka a opustil tak domov, manželku a dcéru. Inšpirovaní jeho príbehom začali Magdaléna a Noel podnikať cesty za ženami do rôznych kútov sveta. Všetky spájalo to isté - zostali doma potom ako ich muži, otcovia či synovia odišli hľadať zárobok mimo domovskú krajinu. Navštívili ich domácnosti, sedeli s nimi v kuchyni a počúvali ich životné príbehy zložené z každodenných starostí a radostí. Dostali sa tak aj na miesta, ktoré bežne človek nenavštívi – nemá ako a v mnohých prípadoch by na to nemal ani dôvod.

Ako sa príbeh rodiny Kubánca a mnohé ďalšie vyvíjali a kam až projekt zaviedol túto slovensko-mexickú dokumentaristickú dvojicu?

autor: Noel Rojo

Od začiatku sme chceli dať hlas ženám. Jeho príbeh je všade, my prinášame jej príbeh. Nehovoríme len so ženami, ktorých životy ovplyvňuje migrácia, ale aj s expertkami v krajinách, do ktorých cestujeme. Majú čo povedať. Možno by niekto povedal, že takáto novinárčina nie je vyvážená. Ja však verím, že práve tým, že dávame veľa priestoru ženám, vyvažujeme verejnú debatu o migrácii, jej príčinách a najmä dôsledkoch.” spomína Magdaléna v rozhovore pre [fjúžn].



Po dôkladnej práci v teréne a príprave knihy prichádzajú tvorcovia aj Slovensko - predstaviť svoj projekt a čerstvú absyntovku Ženy, ktoré zostali aj slovenským čitateľom a čitateľkám. Potvrdiť svoju účasť na letnej diskusii môžete tu:

26.6. o 18:00*
Košice, Kníhkupectvo Artforum Košice

27.6. o 19:00*
Prešov, Libresso Books & Coffee

28.6. o 18:00
Liptovský Mikuláš, Diera do sveta

29.6. o 18:00
Rožňava, Kultúrno-kreatívne centrum Kláštor

30.6. o 18:00
Banská Štiavnica, ART CAFÉ BANSKÁ ŠTIAVNICA

3.7. 18:30
Zvolen, Kafé Džezva

4.7. o 18:00*
Žilina, Nová synagóga

8.7. o 12:45
Trenčín, Pohoda Festival


Tešíme sa na stretnutie s Vami!


Podujatia s označením * sú súčasťou putovného festivalu Absynt naživo, ktorý z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.