Prečo by sme mali byť všetci feminist(k)ami?

Prečo by sme mali byť všetci feminist(k)ami?

„Otázky rodu sú dôležité kdekoľvek na svete. Dnes by som vás preto chcela poprosiť, aby sme začali snívať a plánovať iný svet. Spravodlivejší. Svet so šťastnejšími mužmi a šťastnejšími ženami, ktoré by k sebe boli úprimnejšie. A začnime takto: Musíme naše dcéry vychovávať inak. A inak musíme vychovávať aj našich synov,“ píše vo svojej slávnej eseji nigérijská spisovateľka Chimamanda Ngozi Adichie, autorka svetového bestselleru Amerikánka (román čoskoro vydáme vo vydavateľstve Absynt).

Esej Všetci by sme mali byť feminist(k)ami je knižnou adaptáciou jej mimoriadne populárneho vystúpenia v rámci platformy TED. V jednom zo svojich hitov ju citovala aj popová diva Beyoncé a úderný titul tejto eseje, ktorý v origináli znie We Should All Be Feminists, sa dostal aj na odevy kolekcie značky Dior. Keď si tričko z tejto kolekcie obliekla slovenská tenistka Dominika Cibulková a fotografiu v ňom zverejnila na Instagrame, zniesla sa na ňu obrovská vlna kritiky a mnohí fanúšikovia jej odporúčali, aby radšej rodila deti. Nie je to najlepší dôkaz, že táto esej je mimoriadne dôležitá?

Pochopili to vo Švédsku, kde sa tamojšia vláda v roku 2015 rozhodla venovať každému šestnásťročnému Švédovi a Švédke jeden výtlačok knihy Všetci by sme mali byť feminist(k)ami. Prečo by sme ju mali čítať my?

Nigérijská spisovateľka Chimamanda Ngozi Adichie nám v tomto osobnom a dobre vyargumentovanom texte ponúka jedinečnú definíciu feminizmu pre 21. storočie, prichádza s neobyčajným pohľadom na to, čo dnes znamená byť ženou, a zároveň nás ľudsky povzbudzuje k tomu, aby sme sa nebáli byť feminst(k)ami.

Píše: „Viacerí a viaceré z nás by sme si to slovo mali znovu uzurpovať. Najlepším feministom je môj brat Kene, ktorý je okrem toho i milý, príťažlivý a veľmi maskulínny mladý muž. Moja definícia teda znie – feminist(k)a je muž alebo žena, čo hovorí: ,Áno, je tu veľký problém s rodom v jeho dnešnej podobe a musíme ho spoločne napraviť, musíme urobiť viac. My všetci, ženy či muži, musíme robiť viac.ʻ“

Knižku Chimamandy Ngozi Adichie Všetci by sme mali byť feminist(k)ami nájdete do 24.11. vo zvýhodnenej predpredajovej zľave len v našom y-shope!