​Knižky, ktorým veríme alebo Edičný plán na prvý polrok 2021

​Knižky, ktorým veríme alebo Edičný plán na prvý polrok 2021

Foto: Alexandra Hrašková


Keď sme si takto pred rokom plánovali nasledujúcu vydavateľskú sezónu, ani vo sne nám nenapadlo, že by nám niečo mohlo skrížiť plány. A potom prišla jar... V dôsledku zúriacej pandémie a absolútnej neistoty sme museli urobiť niekoľko presunov a škrtov. Medzi knižkami naplánovanými na prvý polrok 2021 sú tak aj tituly, ktoré mali vyjsť už o rok skôr.

Všetci veríme, že nový rok bude lepší – nielen v knižnom svete. A tak vám predstavujeme knižky, ktorým v tomto roku naozaj veríme!

Prečítajte si rozšírené anotácie našich pripravovaných kníh.

Skvelý román obľúbenej nigérijskej spisovateľky Chimamandy Ngozi Adichie Polovica žltého slnka sme vám sľúbili priniesť ešte pred Vianocami, napokon sme ju však boli nútení presunúť až na začiatok roka 2021. Strhujúci príbeh z obdobia nigérijskej občianskej vojny sa tak v marci ukáže v edícii 100%.

V marci vás čaká aj mrazivá reportáž z najsevernejšieho ľudského sídla na svete. Nórske Špicbergy v knižke Biele poľskej reportérky Ilony Wiśniewskej sú plné pozoruhodných príbehov ľudí i miest zahalených do večnej bieloby, ktoré vynikajúco zapadnú do edície Prekliati reportéri.

1. apríl je známy ako Svetový deň povedomia o autizme. Vlani v apríli vás zaujal autobiografický román Daniela Tammeta Narodený v modrú stredu, tento rok sa spoločne skúsime pozrieť na to, ako sa naše poznatky o autizme a Aspergerovom syndróme vyvíjali. Vďaka výnimočnej knihe Steva Silbermana Neurokmene si môžeme ľahko predstaviť, čo by sa stalo s celým úspechom Silicon Valley, keby neprijalo ľudí s poruchou autistického spektra.

V apríli môžete zabudnúť na Billa Gatesa aj Marka Zuckerberga – najbohatšiemu človeku v dejinách nesiahajú ani po členky. Majetok Jakoba Fuggera dosahoval na prelome 15. a 16. storočia 2 % celoeurópskeho HDP a niekoľko medených baní mal aj na území dnešného Slovenska. Obrovské impérium vybudoval prakticky z ničoho a jeho vplyv dokázal meniť rozhodnutia cisára i pápeža. Skvelý dokumentárny román Najbohatší človek v dejinách od amerického spisovateľa Grega Steinmetza očakávajte v našej historickej edícii.

Podsvetie predvojnovej Varšavy, boxerské súboje v malých tmavých sálach, kšefty i nekonečná moc – to je príbeh ako stvorený do edície 100%. Niet sa čo diviť, že po románe poľského spisovateľa Szczepana Twardocha Kráľ siahla aj televízna stanica Canal+ a spravila z neho skvelú minisériu. V máji po ňom môžete siahnuť aj vy.

Viackrát sme už presúvali aj poviedkovú knihu Sergeja Dovlatova – a o to viac sa na jeho Kufor tešíme. Špekulanti, flákači, pašeráci i celkom obyčajní alkoholici – také sú postavy a postavičky pestrého panoptika absurdnej sovietskej každodennosti. A k tomu jeden doštený kufrík plný spomienok na časy pred emigráciou zo ZSSR. Knižka vyjde v máji mimo edície v krásnom dizajne Matúša Lelovského.

Na jar nás čaká aj nová kniha obľúbeného poľského reportéra Wojciecha Jagielského. Jej hrdinami sú veční hľadači šťastia, ktorí opúšťajú západnú civilizáciu a v Indii sa pokúšajú nájsť pravé vnútorné bohatstvo. Knižku o strete civilizácií Na východ od západu pripravujeme na jún do edície Prekliati reportéri.

Spomínate si ešte na nedávne obrázky zo Severného Írska? Výbuchy a atentáty boli na dennom poriadku. Nepredstaviteľné? Dnes už asi áno. Do tohto obdobia nás prenesie výnimočná a mnohými cenami ovenčená kniha Patricka Raddena Keefeho Nič nehovor, ktorá na dramatickom príbehu jednej rodiny ukazuje celú anatómiu severoírskeho konfliktu. Na knižku sa môžete tešiť v júni.

Prečítajte si rozšírené anotácie našich pripravovaných kníh.

Takto sme si prvý polrok naplánovali my. Rok 2020 nás však naučil, že nie všetko, čo si vysnívame, sa aj skutočne podarí. Ako každý rok však máme pre vás pripravených aj niekoľko prekvapení, preto sledujte naše sociálne siete, aby vám nič neuniklo.

Prajme si všetci spoločne lepší Nový rok 2021.

Ďakujeme, že ste s nami!