Dobrí čitatelia na Goodreads (I.)

Dobrí čitatelia na Goodreads (I.)

Každá reakcia na knižky, ktoré vydávame, je pre nás mimoriadne vzácna. Nesledujeme však iba noviny a časopisy, do ktorých píšu recenzie renomovaní publicisti a kritici. Zaujíma nás aj to, čo si myslí čitateľ a čitateľka, ktorí knižku čítajú doma vo svojom voľnom čase. Radi čítame vaše reakcie na blogoch, Facebooku či Instagrame a každý pozitívny ohlas nás veľmi teší. Vynikajúcim fórom na výmenu čitateľských skúseností je aj portál goodreads.com a verte, že aj ten sledujeme veľmi pozorne.

Náš blog na stránke www.absynt.sk je zas podľa nás dobrou platformou na to, aby sme sa so svojimi fanúšikmi delili aj o dobré správy – v tomto prípade o vaše pozitívne reakcie na portáli goodreads.com. Rozhodli sme sa, že raz za čas siahneme do hlbín tejto obrovskej siete a pochválime sa aj vašimi pozitívnymi slovami.

Minulú jeseň sme spustili novú „absynťácku“ edíciu 100%, v ktorej sme vydali silnú autobiografickú knihu slovensko-dánskej spisovateľky Iboje Wandall-Holm Moruša. Kniha vás zaujala, čo nesmierne potešilo nielen nás, ale aj samotnú autorku, ktorá verí, že jej životný príbeh má čo povedať aj dnes – viac ako sedemdesiat rokov od skončenia vojny – najmä mladým ľuďom.

„Moruša je veľmi potrebná kniha. Dnes, v období, keď isté skupiny majú tendenciu prekrúcať fakty a upravovať si históriu podľa potreby. Iboja rozpráva emotívny príbeh nielen o sebe a svojej rodine ale hlavne o našej krajine, ktorá jej zobrala všetko, no napriek tomu na ňu nezanevrela,“ píše sa v jednom z komentárov k Moruši. Tieto slová iba potvrdzujú to, čo od nového vydania svojej knihy očakávala aj Iboja Wandall-Holm.

Pred vydaním knihy sme si aj my kládli otázku, či kníh s tematikou vojny nie je už priveľa, či sa Moruša nestratí v záplave iných príbehov. Na goodreads.com nám na to dala Monika jednoznačnú odpoveď: „Na trhu je množstvo kníh z obdobia 2. svetovej vojny a z prostredia koncentračných táborov, ale toto, toto bolo iné, autorka je poetka, kniha je napísaná krásnym jazykom, na ktorý už ani nie som zvyknutá...“

Svojou reakciou nás potešila aj Dana: „Nemohla som túto knihu pustiť z ruky, kým som ju celú neprečítala za cca deň ....Zo zvláštneho dôvodu sa mi na jazyk tisne prívlastok – nádherná kniha, napriek ťažkej téme.“

Na záver dajme slovo Ivane, ktorá po rozsiahlejšom komentári – vlastne už takmer recenzii – vyslovuje želanie: „Chcela by som túto pani stretnúť.