Vrahovia mesiaca kvetov: Radšej knihu či film?

Vrahovia mesiaca kvetov: Radšej knihu či film?


Nie je to tak dávno, čo mal film Killers of the Flower Moon, novinka kultového Martina Scorseseho, premiéru na prestížnom festivale v Cannes. Svetovú premiéru historického veľkofilmu, kde v hlavných úlohách uvidime Leonarda DiCapria, Lily Gladstone či Roberta De Nira, sprevádzal 9-minútový potlesk a množstvo pozitívnych ohlasov. Hoci snímku dodnes videla len hŕstka šťastlivcov, už dnes vieme, že sa môžeme tešiť na výnimočný audiovizuálny zážitok. Britské noviny The Guardian film vyhlásili za instantnú americkú klasiku a nezávislý filmový magazín IndieWire zhodnotil, že ide o najlepší DiCapriov výkon. Každopádne, Vrahovia mesiaca kvetov sú v prvom rade rovnomennou adaptáciou investigativnej knihy Davida Granna, ktorú sme v preklade Sama Marca vydali v roku 2020. A keďže jej filmová podoba má viac než 3 a pol hodiny, pričom ju v slovenských kinách uvidíme až v októbri tohto roku, je na mieste spoznať jej knižnú predlohu, ktorú prečítate omnoho rýchlejšie, pretože z nej nespustíte oči. Preto vám prinášame niekoľko knižných recenzií, ktoré vás jednoznačne presvedčia, že sa ju oplatí prečítať:


„Po dlhej dobe som sa pustila do knihy, od ktorej som sa nevedela odtrhnúť. Doslova. David Grann do detailov spracoval príbeh o indiánskom kmeni Osagov. Napriek tomu, že ich bieli Američania a Američanky vyhnali zo svojho územia do nehostinnej rezervácie, z Osagov sa začiatkom 20. storočia stala jedna z najbohatších skupín v spoločnosti. Na ich území sa totiž objavila ropa, za ktorej ťaženie platili biznismeni ťažké nájomné. Behom krátkej doby však začali Osagovia umierať, a to za veľmi zvláštnych okolností. Zabudnite na odtlačky prstov či sofistikované metódy vypočúvania. Americká polícia je v plienkach, rasizmus naopak na vzostupe. Grann mapuje nielen vyšetrovanie záhadných vrážd, ale najmä zrod FBI. Je to fascinujúce, dychberúce a ten westernový jazyk (o každej zmienenej osobe viete, aký kaliber mala jeho/jej zbraň)...”

Kaja z profilu @kniho.holka.kaja


„Kniha Vrahovia mesiaca kvetov ponúka oveľa viac ako len historickú detektívku. Bola by chyba zredukovať jej obsah len na to. Prečo vlastne Osagov zabíjali? Nebolo by jednoduchšie ich len ošmeknúť? A akú šancu na odsúdenie za vraždu Indiána mal úspešný biely Američan v 20. rokoch 20. storočia? Nuž, odpovede vám ponúkne knižka. Sľubujem, že sa nudiť nebudete.”

Lacetka z profilu @lacetka_blog


„…je to fakt výborné non-fiction, ktoré sa číta jedným dychom.”

Ivan z profilu @knizna_fetka


„Dámy a páni, zbystrite pozornosť - táto perfektná kniha tvorená kombináciou indiánskej histórie, korupcie, úplatkárstva, systematického vyvražďovania pôvodných obyvateľov Ameriky a priblíženia zrodu FBI si to plným právom zaslúži. David Grann sa skutočne majstrovsky zhostil "zabudnutej" témy, vdýchol jej nový život a detailne popísal krvavé praktiky spojené s "indiánskym kšeftom" a túžbou po čiernom zlate, ktorej v ceste nesmelo stáť nič, ani len ľudský život. Hoci Vrahovia mesiaca kvetov spadajú do non-fiction literatúry, zachovaním chronológie rozprávania a lineárnosti podávania informácií disponujú aj akýmsi aspektom príbehovosti, pričom text dýcha atmosférou starých westernových filmov a detektívok, ktorá vás úplne pohltí a od knihy sa nebudete vedieť odtrhnúť.”

Martina z profilu @martina_s_hlavou_v_knihach


„Nemusíte sa báť, že by ste v nej niečomu nepochopili. Ba priam pochopíte až príliš veľa...

Odporúčam všetkými šiestimi prstami na mojej ruke.”

Monika z profilu @nativebookstagram


„Grann nám fakty podáva prostredníctvom príbehu, ktorý efektívne sprevádzajú aj fotografie aktérov. Napriek tomu, že väčšinu knihy tvorí detailný sumár zistených faktov, autor si nechal eso v rukáve. Sám sa do Oklahomy vybral a podarilo sa mu odhaliť informácie, ktoré poskytujú novú perspektívu. Kniha Vrahovia mesiaca kvetov je zmesou žurnalistiky, beletrie a sociálno-politického komentára - žáner Absyntu vlastný. Vďaka vynikajúcemu prekladu Samuela Marca sa slovenskému čitateľovi naskytne príležitosť rozšíriť si obzory o pôvodnom obyvateľstve Spojených štátov amerických a v neposlednom rade si uvedomiť, že do očí bijúca neprávosť sa často odohráva priamo pred očami autorít. Pred sto rokmi a aj dnes.”

Jan z profilu @jan_mackovcak